Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu samospráv

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dlhodobo upozorňuje na potrebu dofinancovania územnej samosprávy, ktorá v uplynulých troch rokov prišla o veľkú časť podielových daní. Dôkazom zlej situácie je aj vývoj príjmov z podielových daní v aktuálnom mesiaci.

"Chýbajúce podielové dane vo výške 500 miliónov eur, o ktoré boli ukrátené mestá a obce v dôsledku negatívnych opatrení vlády v uplynulých rokoch, sú pre samosprávy vážny problém. Túto skutočnosť zvýrazňuje podielová daň za mesiac február, ktorá prišla tento týždeň do rozpočtov miest a obcí a je v priemere o približne 10 % nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka," priblížil predseda ZMOS Jozef Božik.

archívne video

Nezamestnaní si privyrobia, mestá a obce budú čistejšie, konštatuje Jozef Božik (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pripomenul, že samosprávy už v tomto kalendárnom roku znášajú celoročné zvýšenie platov, ktoré bolo minulý rok rozdelené do dvoch etáp v januári a septembri. Zvýšenie minimálnej mzdy a jej jednotlivých úrovni od začiatku roka spôsobilo zmeny platov aj u zamestnancov verejnej správy. 

Výpadok príjmov

"V tejto súvislosti je potrebné podotknúť, že pokiaľ sa bude tento problém dlhodobo odkladať, môže pre samosprávy znamenať výpadok príjmov, a tým ohroziť plnenie funkcií a úloh samospráv miest a obcí. Zníženie podielovej dane vo februári kontinuálne dokazuje a prehlbuje problémy samospráv," podčiarkol Božik. Zhoršujúca sa ekonomická situácia podľa neho ohrozuje aj čerpanie eurofondov.

Samosprávy podľa šéfa ZMOS pri prijímaní rozpočtov znižovali príjmy aj výdavky v nádeji, že dofinancovanie vyrieši ich pretrvávajúce problémy. "Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, ale problémy samospráv sa nedajú donekonečna riešiť tým, že sa budú odkladať," zdôraznil Božik. Upozornil, že je nutné v diskusii s vládou hľadať spôsob, ako samosprávy dofinancovať s cieľom zabezpečiť poskytovanie kvalitných služieb občanom miest a obcí Slovenskej republiky. 

Viac o téme: EkonomikaPríjmyZMOS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu