Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidenta aktuálne nie je možné voliť poštou: V ďalších voľbách sa to má zmeniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - V tohtoročných prezidentských voľbách nie je možné hlasovať poštou. V budúcnosti sa to má zmeniť. Vláda by podľa svojho programového vyhlásenia chcela zaviesť túto možnosť už pre nasledujúce voľby hlavy štátu v roku 2029. Predloženie návrhu novely volebného zákona predpokladá Ministerstvo vnútra (MV) SR v prvom štvrťroku 2025. Potvrdil to tlačový odbor MV SR.

Podrobnosti o tom, ako by mal systém fungovať a zabezpečení hlasovania najmä v súvislosti s dvojkolovým systémom volieb, rezort zatiaľ nešpecifikoval. "V súčasnosti sa ministerstvo vzhľadom na povinnosti vyplývajúce z vyhlásených volieb prezidenta SR, ako aj volieb do Európskeho parlamentu zatiaľ prípravou novely volebného zákona nezaoberá," vysvetlil hovorca MV SR Matej Neumann.

archívne video

Štefan Harabin sa obrátil na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán (Zdroj: YouTube/Štefan Harabin)

Voliť prezidenta je možné v súčasnosti iba vo volebnej miestnosti na Slovensku. "Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku, môže hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predloží platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí," pripomenulo MV SR na sociálnej sieti. Okrsková volebná komisia ho dopíše do zoznamu voličov, čo zaznamená v jeho slovenskom cestovnom doklade. Čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine sa pripojí k zoznamu voličov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPoštaMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu