Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Juhoafrický prezident Ramaphosa vyhlásil parlamentné voľby na 29. mája

Cyril Ramaphosa
Cyril Ramaphosa (Zdroj: SITA/AP Photo/Themba Hadebe)

JOHANNESBURG - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v utorok vyhlásil konanie parlamentných volieb na 29. mája. Nový zákonodarný zbor bude následne voliť aj hlavu štátu, informuje agentúra AFP.

Ramaphosova vládnuca strana Africký národný kongres (ANC) by podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky získala v celoštátnych voľbách menej ako 50 percent. Preto sa podľa AFP môžu májové voľby preukázať ako historické.

archívne video

Veronika Cifrová Ostrihoňová kandiduje do Europarlamentu! (Zdroj: Topky.sk)

ANC v krajine vládne posledné tri desaťročia - od prvých slobodných volieb v roku 1994 po konci vlády apartheidu. V prípade, že sa strane nepodarí v parlamentných voľbách získať väčšinu, na zostavenie vlády bude potrebovať koaličných partnerov. V Juhoafrickej republike (JAR) sa v poslednej dobe čoraz viac vyskytujú sťažnosti v súvislosti s prudkým nárastom kriminality, neuspokojivou ekonomikou, výpadkami elektriny a nezamestnanosťou. Úradujúci prezident Ramaphosa tiež čelí kritike zo strany pravice i ľavice, konštatuje AFP.

Vládnuca ANC zostáva populárnym a mocným subjektom

Vládnuca ANC však aj napriek týmto problémom zostáva populárnym a mocným subjektom. Priaznivcov má na všetkých úrovniach vlády a mnoho Juhoafričanov si pamätá jej vedúcu úlohu v boji proti apartheidu - politickému systému postavenému na rasovej segregácii. Ramaphosa plánuje spustiť svoju volebnú kampaň už túto sobotu na zhromaždení na futbalovom štadióne v meste Durban, ktoré sa nachádza v provincii KwaZulu-Natal na východe krajiny.

"Okrem splnenia našej ústavnej povinnosti sú tieto nadchádzajúce voľby aj oslavou našej demokratickej cesty a určením budúcnosti, ktorú si všetci želáme," povedal prezident JAR pri oznámení termínu volieb.

Spoluobčanov vyzval, aby využili svoje demokratické právo voliť. Na kandidátov, ktorí budú viesť volebnú kampaň, apeloval, aby tak urobili pokojne a v rámci dodržiavania zákonov. AFP píše, že konkurenčné strany už začali agitovať za politickú zmenu, pričom vycítili moment slabosti ANC.

Viac o téme: VoľbyCyril RamaphosaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu