Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rázny krok Pellegriniho! Právomoc menovať šéfa SIS musí zostať v kompetencii prezidenta

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Repro foto Facebook/Peter Pellegrini)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a kandidát na hlavu štátu, trvá na tom, že menovanie šéfa SIS musí zostať v kompetencii prezidenta. Premiér Robert Fico však ostro kritizoval rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej a chce, aby šéfa SIS menoval predseda vlády. Tá sa totiž momentálne neplánuje zaoberať menovaním riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Fico naznačil, žeby jej túto moc mohli odobrať. Proti tomu sa však Pellegrini ostro vymedzuje a tento návrh odmietol.

Vláda len tento týždeň schválila nomináciu Pavla Gašpara na nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Toho však ešte musí do funkcie menovať prezidentka Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová sa však so svojim rozhodnutím neponáhľa. Zmena vo vedení SIS nie je totiž podľa jej hovorcu Martina Strižinca pre hlavu štátu nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela v najbližšom čase zaoberať.

ROZHOVOR Šéf Hlasu pritvrdzuje: Toto je strana, pri ktorej rozhodne neuhneme (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Túto reakciu prezidentského paláca ostro skritizoval súčasný predseda vlády Robert Fico, podľa ktorého prezidentka len slúži opozícii. ”Opätovne funguje model, kedy opozícia a médiá zakričia a prezidentka sa poslušne postaví na ich stranu bez ohľadu na záujmy štátu,” poznamenal. Vo svojej reakcii zároveň naznačil, žeby toto právo menovania riaditeľa SIS mali prezidentke vziať. ”Ak je Vaše rozhodnutie v normálnom časovom období o vymenovaní alebo nevymenovaní riaditeľa SIS, ktorého dnes tajná služba nemá, veľkým bremenom, informujte nás. Radi a rýchlo Vás tohto bremena zbavíme,” uzavrel Fico.

Pellegrini bráni prezidentskú kompetenciu

Proti Ficovmu návrhu, aby hlavu štátu pripravili o právo menovať riaditeľa SIS, sa jasne vymedzil aj jeho koaličný partner Peter Pellegrini, ktorý takýto návrh zásadne odmieta. ”Ja nepodporím návrh, aby sme odobrali prezidentovi kompetenciu menovať šéfa SIS,” poznamenal predseda Národnej rady SR v relácii Na hrane v TV Joj.

Dokonca priznal, že s Ficom už mali debatu o tom, či by odobrali možnosť menovať šéfa SIS prezidentke Čaputovej. Pellegrini však k tejto otázke zaujal jasné stanovisko, ktoré neplánuje meniť. „Predstavte si, že takúto debatu sme už mali a ani o nej neviete. Ja som sa postavil vtedy k tomu, že to tak nebude a postavím sa k tomu tak aj druhý krát. Hlas s tým nebude súhlasiť a ani ja osobne,” skonštatoval v relácii.

Viac o téme: Robert FicoSISPeter PellegriniPeter Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu