Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je to oficiálne! TÝCHTO 10 kandidátov zabojuje o prezidentský palác

Prezidentský palác
Prezidentský palác (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA - O prezidentský palác zabojuje vo voľbách celkovo desať kandidátov. Ich kandidatúru oficiálne prijal predseda parlamentu. Kandidátmi sú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. TASR to potvrdil odbor komunikácie Národnej rady (NR) SR.

archívne video

Štefan Harabin sa obrátil na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán (Zdroj: YouTube/Štefan Harabin)

Matovič, Dubovský a Pellegrini podali kandidatúru na základe doručenia návrhu aspoň 15 poslancov parlamentu. Danko, Korčok, Kubiš, Forró, Kotleba, Náhlik a Harabin predložili svoj návrh doručením petície s podpismi aspoň od 15.000 občanov SR, ktorí majú právo voliť do NR SR.Kandidovať za prezidenta chcel aj Róbert Švec, no podľa kancelárie NR SR nesplnil potrebné podmienky, a preto neprijala jeho kandidatúru na prezidenta. Švec preto podal žalobu na Najvyšší správny súd SR.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala, skončí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.

Viac o téme: Prezidentský palácKandidátiPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu