Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Prvé stretnutie od osudného zásahu: Emotívne slová kadetky Michaely! Inštruktor spoznal svoj TREST

Kadetka Michaela prvýkrát od osudného incidentu zoči voči Vladimírovi Šeparnevovi na súde Zobraziť galériu (5)
Kadetka Michaela prvýkrát od osudného incidentu zoči voči Vladimírovi Šeparnevovi na súde (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Študentku prvého ročníka policajnej akadémie Michaelu postrelil 1. marca 2023 inštruktor Vladimír Šeparnev (52) počas výcviku. K udalosti došlo v Bratislave v priestoroch streleckého polygónu. Policajti vtedy oznámili, že začali trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. Po takmer roku, v piatok (16. 2.) sa prvýkrát stretli od osudného incidentu a to na súde. Šeparnev v piatok spoznal verdikt.

Obžalovaný pedagóg Akadémie Policajného zboru sa vyjadril: Je mi nesmierne ľúto čo sa stalo, inštruktor je zodpovedný za všetko čo je na cvičisku (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Šeparneva uznal súd vinným. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. Do väzenia teda nepôjde. Okrem toho dostal zákaz výkonu pedagogickej činnosti so zbraňami. Študentke má zaplatiť škodu 48 640 eur, škodu má nahradiť aj ministerstvu vnútra a zdravotnej poisťovni. V piatok o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I. S prokurátorom chcel uzavrieť dohodu o vine a treste, ten to však odmietol. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor sa odvolal. Za ublíženie na zdraví mu hrozilo 5-ročné väzenie.

FOTO Prvé stretnutie od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Prokurátor Peter Pilár vidí viacero dôvodov, pre ktoré by páchateľ mal dostať nepodmienečný trest. Poukázal napríklad na okolnosti skutku a to, čo mu predchádzalo, ľahkovážnosť pri výkone cvičenia a následky. Počas vyšetrovania sa podľa neho nepodarilo zistiť, ako sa dostal ostrý náboj do zásobníka.

Obhajca Šeparneva považuje rozhodnutie za spravodlivé

Obhajca inštruktora Ľuboš Pejhovský považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. Advokát neplánuje podať odvolanie voči vine a trestu. "Chceme kontaktovať zástupcu poškodenej a Akadémiu PZ, či sa odvoláme alebo nie voči výroku o náhrade škody, aby sa poškodená mohla čo najskôr domôcť svojho nároku," uviedol Pejhovský.

FOTO Prvé stretnutie od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Šeparnev na súdnom pojednávaní vyhlásil, že je vinný. Povedal, že každý inštruktor je zodpovedný za to, čo robí. V záverečnej reči sa Šeparnev otočil na kadetku Michaelu a povedal jej, že mu to je strašne ľúto. Dodal, že sa snažil nájsť v zahraničí lekárov, ktorí by jej dokázali pomôcť, čo sa mu však nepodarilo. „Priznávam svoju vinu a verím, že to bude ponaučenie aj pre mojich kolegov, ktorí vyučujú,“ uviedol v reči podľa tvnoviny.sk.

Kadetka Michaela pochybuje, že Šeparnevovi niekedy odpustí

K osudnému zásahu prišlo vlani počas toho, ako nacvičovali takzvaný duel. Guľka Michaele zasiahla chrbticu a pľúca a kadetka bude mať doživotné následky. Michaela prišla na pojednávanie na invalidnom vozíku, keďže kvôli guľke ochrnula. V piatok sa s bývalým pedagógom stretli prvýkrát zoči-voči od nešťastnej udalosti. Pred pojednávaním priznala, že má z ich stretnutia stres. Pochybuje, že Šeparnevovi niekedy odpustí. "Vzalo mi to nohy. To nič nenahradí," vyhlásila.

FOTO Prvé stretnutie od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Potvrdila, že stále cíti bolesti, ktoré jej obmedzujú život. "To, čo sa mi stalo, nenahradí žiadny trest. Nech je trest akýkoľvek, nebude to dostačujúce," uviedla pred pojednávaním. Podľa Michaely jej pedagóg po osudnom dni písal listy, no ona žiadny nečítala. "Žiadny list to neospravedlní," dodala.

Poškodená kadetka Akadémie Policajného zboru Michalea: To, čo sa mi stalo mi nenahradí žiadny trest (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Šeparnev pred pojednávaním uviedol, že to "nesmierne ľutuje". Priznal, že ako inštruktor je zodpovedný za všetko, čo sa na cvičisku stane, no stále si nevie vysvetliť, ako sa do jeho zbrane dostal ostrý náboj. "Ja si to všetko prehrávam v hlave a neviem to zistiť," povedal. 

Viac o téme: PostrelenieSúd Vladimír ŠeparnevKadetka Michaela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu