Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Búrlivé reakcie opozície po Dankovej nehode: Buď chlap a odstúp! Padli aj ďalšie tvrdé slová a výzvy

Andrej Danko Zobraziť galériu (9)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Poriadne si zavaril. Andrej Danko môže prísť po nočnej nehode o hlavu. Tú si žiada opozícia. Tá podpredsedovi parlamentu a šéfovi SNS nevyčíta ani tak samotnú nehodu, ktorá sa môže stať skutočne každému, ale skôr jeho správanie potom, ako zdemoloval semafor. Danko mal totiž po nehode auto vycúvať a odísť na ňom domov. Nad takýmto správaním len krútia hlavami a zamýšľajú sa nad tým, prečo sa takto zachoval a či v celej veci nemôže mať svoju úlohu aj alkohol.

K domu Andreja Danka vedie po jeho nočnej nehode olejová škvrna (Zdroj: Topky/Maarty)

Opozičné KDH vyzýva Andreja Danka, aby odstúpil zo svojej funkcie. „Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu NR SR. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky prečo sa tak stalo. Andrej Danko mal po spáchaní tohto činu riadne zavolať policajnú hliadku a svoj čin oznámiť. To sa nestalo. Nová vláda sľubovala priniesť novú politickú kultúru a tento čin je len ďalším dôkazom toho, že svoje sľuby nemyslia vážne. Vyzývame preto Andreja Danka, aby opustil svoju funkciu a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiadame o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie,“ reagovala strana. Nie je jediná, ktorá žiada Dankov koniec.

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)

Podľa šéfa opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečku ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu a nie utiecť z miesta činu. „Ústavní činitelia musia ísť verejnosti príkladom, nie ukazovať, že sú kvôli svojim funkciám nad zákonom. Pán Danko by mal teraz zo svojho zlyhania jednoznačne vyvodiť zodpovednosť,“ uviedol.

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)

Na odstúpenia Danka vyzýva aj SaS. Jeho nočná autonehoda totiž podľa nich vyvoláva toľko pochybností, že je jeho zotrvanie vo funkcii neudržateľné. „Andrej Danko dnes v noci na rovnej ceste zdemoloval semafór, poškodil si auto a z miesta nehody ušiel bez toho, aby upovedomil políciu, bez toho, aby bola nehoda riadne zdokumentovaná a bez toho, aby sa podrobil dychovej skúške. Andrej Danko v minulosti nemal problém viesť schôdzu NR SR zjavne pod vplyvom alkoholu. V jednom z rozhovorov priamo v rádiu priznal, že nevládze, lebo veľa popil. Dokonca priznal, že pred tlačovou besedou, na ktorej bozkával výložky, vypil tri poháre vína. Je preto vážne podozrenie, že dnešnú autonehodu spôsobil pod vplyvom alkoholu. To, že z miesta činu ušiel a nepodrobil sa dychovej skúške, znie takmer ako priznanie,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)
Ďalšie otázky, ktoré je nutné podľa SaS zodpovedať je, kde bol osobný šofér Andreja Danka, ktorý má dohliadať na bezpečnosť podpredsedu NR SR? Kde bola ochranka, ktorú si Andrej Danko ešte minulý rok od štátu vypýtal, lebo cítil nebezpečenstvo? „Ak sa Andrej Danko cíti natoľko bezpečne, že môže po nociach sám jazdiť autom, zrejme nepotrebuje žiadnu ochranku,“ hovorí Branislav Gröhling.

Výzva Andrejovi Dankovi: Ústavný ničiteľ zdrhol z miesta činu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
Podľa podpredsedníčky SaS Janky Bittó Cigánikovej by mal Andrej Danko podstúpiť testy na prítomnosť alkoholu či iných omamných látok. „Toto sa dá zistiť aj tri dni spätne. Vyzývame Danka, aby podstúpil tieto testy a vylúčil akékoľvek pochybnosti. Nič to však nemení na veci, že ušiel z miesta nehody. Ak sa Andrej Danko k situácií nepostaví čelom, tak vyzberáme podpisy na jeho odvolanie,“ doplnila Janka Bittó Cigániková. „Polícia je dnes podozrivo ticho a neinformuje verejnosť o tom, či šoféra podrobila dychovej skúške, respektíve krvného testu,“ uzavrel Juraj Krúpa.

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)

„Nevieme, či Andrej Danko viedol motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu alebo nie, ale keby áno, nesprával by sa inak. A následne by svoje konanie inak neobhajoval,“ uviedol poslanec Ondrej Dostál.

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)

„Hoci sa to zdá neuveriteľné, Andrej Danko dokázal po sebe zanechať naozaj výraznú stopu,“ okomentovala Veronika Remišová.

Búrlivé reakcie opozície po
Zobraziť galériu (9)

Ak Danko neodstúpi sám, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada Danka, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

Viac o téme: NehodaOpozíciaAndrej DankoOdstúpenie z funkcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu