Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koalícia vo výbore zablokovala aj konanie voči premiérovi, vyhlásila Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií Veronika Remišová (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ) vyhlásila, že koalícia zablokovala konania voči premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) v súvislosti s jeho majetkovým priznaním aj voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) v súvislosti s jej vystupovaním vo vysielaní TV Slovan. Konania voči nim tak výbor nezačal.

Remišová ozrejmila, že konanie sa v takýchto prípadoch začína podaním podnetov na výbor, následne si výbor vypýta potrebné podklady a po vyjadreniach dotknutých osôb rozhodne. Členovia výboru z radov koalície však podľa jej slov zabránili, aby sa celý proces vôbec mohol začať. Remišová hovorí o lámaní zákonov cez koleno, len aby premiér nemusel nič vysvetľovať.

archívne video

Veronika Remišová predstavila prezidentského kandidáta Patrika Dubovského (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Milan Vetrák z hnutia Slovensko, ktorý podal podnet na premiéra, dodal, že Fico vo svojom majetkovom priznaní neuviedol žiadne príjmy, ktorými argumentuje pri kúpe bytu, ani dary či užívanie nehnuteľnosti. Podnety na výbor plánuje podľa vlastných slov podávať aj ďalej.

Postup koaličných poslancov kritizoval aj Ondrej Dostál (SaS)

Skonštatoval, že v minulom volebnom období výbor v takýchto situáciách konania začínal. "Aj v prípade, že sa väčšine členov výboru už na začiatku zdalo, že k porušeniu ústavného zákona neprišlo," podotkol.

Premiér už viackrát uviedol, že svoje financie nemusí vysvetľovať. Pri kúpe bytu argumentoval okrem iného aj tým, že je dlhé roky v aktívnej politike a že financie získal aj vyplatením odškodného od niektorých médií. Ministerka Šimkovičová už pri podaní podnetu obvinenia odmietla. Je presvedčená, že nekonala nezákonne. Poslanec Peter Kotlár (SNS) deklaroval, že ako štatutár v správnom čase rozviazal pracovnoprávny vzťah so Šimkovičovou v TV Slovan a následne sa sám vzdal aj konateľstva.

Viac o téme: PremiérKonanieVýborMartina ŠimkovičováKoalíciaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu