Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rezort vnútra by sa podľa KDH mal zamerať najmä na budovanie dôvery v právny štát

KDH Zobraziť galériu (2)
KDH (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rezort vnútra by sa mal zamerať v novom roku najmä na budovanie dôvery občanov v právny a bezpečný štát, kde právo a spravodlivosť platia pre každého rovnako. Opozičné KDH to uviedlo v koncoročnej bilancii. Obáva sa, že s aktuálnym ministrom Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) to tak jednoducho nepôjde. Ďalším krokom by podľa hnutia mala byť stabilizácia personálneho stavu policajtov.

archívne video

Spoločná tlačová beseda predsedov strán Progresívne Slovensko, KDH a SaS k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Maarty)

"Slovensko volá po ukončení vnútorných bojov v polícii, obnovení normálnej, odbornej a profesionálnej komunikácie medzi jednotlivými silovými zložkami, ale tiež po obnovení vzájomného rešpektu medzi inštitúciami, ktoré plnia úlohy v oblasti boja proti zločinu," uviedla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Stabilizácia personálneho stavu policajtov si podľa hnutia vyžaduje jasné, transparentné a motivačné kariérne pravidlá, ktorých súčasťou musí byť aj zvýšenie nástupného platu v polícii a postupné zvyšovanie platov na všetkých úrovniach. "Potrebné je aj zvyšovanie vzdelanostnej úrovne a motivácie príslušníkov polície slúžiť čo najdlhšie. Slovensko takisto musí využiť dostupné prostriedky z fondov Európskej únie a z plánu obnovy na obnovu budov policajného a požiarneho zboru po celej krajine, lebo každý si zaslúži dôstojné pracovné podmienky," načrtla hovorkyňa.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister vnútra podľa KDH neukončil chaos, tak ako sľuboval. "Jeho prvé kroky rozdeľovali spoločnosť, prehlbovali sa konflikty, nepriniesol sľúbený pokoj, poriadok a riadne demokratické fungovanie inštitúcií," uviedla hovorkyňa.KDH tiež zhodnotilo, že Šutaj Eštok nedokázal ukončiť vojnu v polícii a vyhrážal sa sudcovi len preto, lebo nerozhodol tak, ako chcel on. "Bol síce akčný v hone na utečencov, ktorí neexistujú, no za celý čas vo funkcii nedokázal zdvihnúť telefón a zavolať šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov," skonštatovalo. Za "čerešničku na torte" označilo, že minister z pozície moci zaútočil trestným oznámením na prokurátorov pre výkon ich funkcie.

Viac o téme: DôveraKDHMinisterstvo vnútraMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu