Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivé zábery z masakru v Prahe: VIDEO Policajti počas zásahu zachraňovali životy! TAKTO prebiehala evakuácia

Postup špeciálnej policajnej jednotky počas streľby na Karlovej univerzite v Prahe
Postup špeciálnej policajnej jednotky počas streľby na Karlovej univerzite v Prahe (Zdroj: YouTube/Policie ČR)

PRAHA – Česká metropola sa ešte stále spamätáva z útoku na budovu Filozofickej fakulty Karlovej univerzity. Šok, zmätok na chodbách a v učebniach, výkriky strachu a útek študentov sprevádzali nepochopiteľný čin 24-ročného útočníka Davida Kozáka. Polícia Českej republiky zverejnila zábery, z ktorých tuhne krv v žilách.

archívne video

Minister vnútra SR naznačil možné zmeny spojené s útokom v Prahe (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Masaker na Karlovej univerzite v Prahe otriasol celou Českou republikou. Študent univerzity David Kozák (†24) spustil v priestoroch Filozfickej fakulty streľbu. Česká polícia deň od tohto strašného incidentu zverejnila zábery z kamier, ktoré mali na uniformách umiestnené policajti. Tí vstúpili ako prví do priestorov. Svedkovia ich postupne nasmerovali smerom k streche, kde sa mal útočník nachádzať. 

Nevedeli, kde presne sa nachádza 

Policajná jednotka bola vybavená ochrannými vestami a rýchlopalnými zbraňami. Všetci boli prepojení vysielačkami. Pomaly a potichu postupovali smerom na strechu. "Taktika pri aktívnom strelcovi je nastavená tak, že sa musia hliadky dostať čo najrýchlejšie do kontaktu s páchateľom, aby prerušili jeho činnosť," komentoval zábery jeden zo zasahujúcich policajtov.

Ako sa vyjadril, streľbu najprv nebolo počuť, takže jednotka v tej chvíli nevedela, kde presne sa nachádza. "Páchateľa bolo nutné hľadať s maximálnou obozretnosťou," dodal. Na streche sa medzitým začalo strieľať. Útočník Dávid Kozák pálil dolu na policajtov z pušky so zameriavačom a podpornou dvojnožkou. Popritom sa kryl za zábradlím.  

V jednom z horných poschodí prebehiela počas zásahu záchrana niekoľkých zranených. Zásahová jednotka sa pomaly presúvala po ochodzi. Každú chvíľu sa cez vysielačku informovala o poyhbe strelca. "Akonáhle cítil, že sa okolo neho uťahovala slučka, zvolil obvyklý postup v podobných prípadoch a spáchal samovraždu," dodal policajt s tým, že sa útočník sa zrejme zabil brokovnicou.

Viac o téme: StreľbaZásahEvakuáciaZáberyPrahaČeská republikaKarlova univerzitaFilozofická fakultaKrimiPolicie České republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu