Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Opozícia chce prerušiť debatu ku kompetenčnému zákonu a prejsť k rozpočtu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozícia žiada prerušenie rokovania parlamentu k novele kompetenčného zákona a žiada, aby poslanci začali rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Procedurálnym návrhom o to v pondelok požiadali predsedovia poslaneckých klubov Progresívne Slovensko (PS), KDH aj SaS. Žiadajú o to aj poslanci za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini skonštatoval, že o návrhu dá hlasovať v momente, keď to bude možné, keďže parlament nie je uznášaniaschopný.

Predseda klubu PS Martin Dubéci vyhlásil, že opozícia vníma snahu vlády schváliť rozpočet čo najskôr. "Na našej strane je vôľa rokovať o tomto bode čím skôr," dodal. Nechce naťahovať diskusiu ku kompetenčnému zákonu. Do rozpravy k návrhu je stále prihlásených písomne približne 30 rečníkov. Následne sa môžu hlásiť aj ústne. Do diskusie sa zapája vo veľkej miere opozícia.

archívne video

Tisíce ľudí protestujú pred Úradom vlády SR proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pellegrini pripomenul, že zmenu situácie má v rukách opozícia a stačí, ak sa jej predstavitelia odhlásia z diskusie. "Ak sa túžite dostať k rokovaniu o rozpočte čo najskôr, skráťte svoje vystúpenia k tomuto bodu, ktorý mu predchádza, pretože postup a program je schválený v takom poradí, v akom schválený je," vyhlásil.

Novela kompetenčného zákona hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu SR od 1. januára 2024. Priniesť má aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšie úpravy. Po prerokovaní novely má prísť na rad návrh štátneho rozpočtu.

Viac o téme: VládaDebataNR SRSaSKDHOpozíciaProgresívne SlovenskoKompetenčný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu