Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyše 40 percent ľudí považuje Tuskovu vládu za lepšiu ako Morawieckeho

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Štyria z desiatich Poliakov veria, že nová vláda premiéra Donalda Tuska bude lepšia ako predchádzajúci kabinet Mateusza Morawieckeho zo strany Právo a spravodlivosť (PiS). Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu, informujeme podľa agentúry PAP.

Celkovo si to myslí 42,3 percenta opýtaných Poliakov podľa prieskumu SW Research pre denník Rzeczpospolita zverejneného v nedeľu. Ďalších 25 percent uviedlo, že Tuskova vláda bude horšia ako vláda jeho predchodcu. Tuska ako bývalého poľského premiéra a vodcu opozície za predsedu vlády zvolil Sejm, dolná komora parlamentu, 11. decembra. V stredu potom zložil spolu so svojim kabinetom prísahu do rúk prezidenta Andrzeja Dudu.

V parlamentných voľbách v polovici októbra PiS zvíťazila

Viac ako 15 percent opýtaných obe vlády ohodnotilo ako rovnako dobré a 17,4 percenta na túto záležitosť nemalo názor. Prieskum SW Research sa robil na vzorke 800 dospelých v dňoch 12. a 13. decembra. V parlamentných voľbách v polovici októbra PiS zvíťazila, ale novú Morawieckeho vládu v Sejme podporilo iba 190 poslancov, 266 bolo proti. Novú vládu preto vytvorila koalícia Tuskovej Občianskej platformy, stredopravej Tretej cesty a Novej ľavice, ktorú v Sejme podporilo 248 poslancov, proti bolo 201.

Viac o téme: PrieskumVládaPoľskoDonald TuskMateusz Morawiecky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu