Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia má nového prezidenta! Minister vnútra funkciou poveril Ľubomíra Soláka: Opozícia žiada mimoriadny výbor

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Ministerstvo vnútra)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) dočasne poveril funkciou prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka. Doterajší poverený šéf polície Rastislav Polakovič nastupuje do novej funkcie riaditeľa dopravnej polície. Viceprezidentom Policajného zboru pre migráciu, operatívu a riadenie služieb sa stal Ivan Hapšták. Riaditeľom Úradu na ochranu ústavných činiteľov bude Pavol Krejčí. Minister o tom informoval na sociálnej sieti.

"S novým dočasne povereným prezidentom Policajného zboru máme rovnaký pohľad na bezpečnosť v našej krajine a zhodneme sa na základných prioritách, ktoré sme si vytýčili. Jednou z nich, dovolím si povedať asi najdôležitejšou, je zaručiť bezpečnosť Slovenska a jeho občanov s tým, že zákon musí platiť pre všetkých rovnako," skonštatoval Šutaj Eštok. Ako doplnil, Solák bol dosiaľ veliteľom okresného veliteľstva bratislavskej mestskej polície.

 

NOVÉ POSILY PRE BEZPEČNEJŠIE SLOVENSKO Dnes som dočasne poveril funkciou prezidenta Policajného zboru SR plk. Mgr....

Posted by Matúš Šutaj Eštok on Wednesday, November 15, 2023

Polakovič bude podľa ministra ako nový riaditeľ dopravnej polície riešiť dopravný kolaps na slovensko-ukrajinskej hranici. Šutaj Eštok mu poďakoval za jeho prácu a nasadenie "počas krátkeho, no veľmi intenzívneho obdobia". "Najmä za jeho profesionálny prístup a zápal počas riešenia problémov s nelegálnou migráciou a ochranou slovenských hraníc," dodal. Polakovič pôsobil na čele polície od konca októbra, po odvolaní policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Polícia má nového prezidenta!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra)

Opozícia žiada mimoriadny výbor k novému policajnému prezidentovi

Opoziční poslanci žiadajú zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného brannobezpečnostného výboru. Zaoberať sa má predstavením nového dočasne povereného policajného prezidenta Ľubomíra Soláka. Okrem neho chcú prizvať aj ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Na sociálnej sieti o tom informoval podpredseda výboru Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Polícia má nového prezidenta!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra)

"Od nástupu novej vlády ide už o druhého prezidenta Policajného zboru, ktorý namiesto verejného vypočutia a následného vymenovania bol len dočasne poverený," zdôvodnil Grendel. Ako doplnil, hoci pri dočasnom poverení nie je povinnosť verejného vypočutia pred výborom, poslanci chcú poznať víziu dočasného policajného prezidenta a nechcú čakať na jeho predstavenie týždne až mesiace.

Opoziční poslanci podali návrh do podateľne Národnej rady SR v stredu. Výbor by mal byť zvolaný do siedmich dní. Minister vnútra v stredu dočasne poveril funkciou prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka. Ten vystriedal doterajšieho povereného šéfa polície Rastislava Polakoviča, ktorý vo funkcii pôsobil od konca októbra, po odvolaní policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Viac o téme: Minister vnútraPolicajný zbor SRPrezidentMatúš Šutaj EštokĽubomír SolákDočasné poverenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu