Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po daždi prichádza iný problém: Hladiny riek išli nahor, niekde ešte stúpnu! Týka sa to TÝCHTO oblastí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Trnavský kraj)

BRATISLAVA - Stupne povodňovej aktivity zaznamenáva aktuálne Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na troch staniciach. Tretí stupeň eviduje v Handlovej na Handlovke, prvý zaznamenal ústav v Prievidzi na Handlovke a v Mýte pod Ďumbierom na Štiavničke. Informuje o tom na sociálnej sieti. S postupným ustávaním zrážok od západu očakáva prechod ku kulmináciám a pozvoľnému poklesu, naopak v dolných častiach väčších riek vzostupy z dotekania.

archívne video

Hladina rieky Dunaj sa blíži k 1. stupňu povodňovej aktivity (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

"Vzostupy hladín sú najvýraznejšie najmä v náveterných častiach povodí a to vzhľadom na ich nasýtenosť predchádzajúcimi zrážkami - napríklad na tokoch v oblasti Malých Karpát, prítokoch stredného Váhu, v povodí hornej Nitry, Žitavy, v povodí Hrona, Ipľa, Slanej a čiastočne aj Hornádu," uviedol SHMÚ. Trvalý dážď, miestami aj výdatný zaznamenali meteorológovia vo väčšine slovenských povodí.

 

Ďalší deň v znamení dažďa a vzostupov vodných hladín na tokoch V krátkom časovom slede postupuje našim územím ďalšie...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, November 5, 2023

"Kompaktné zrážkové pole aktuálne postupuje smerom na severovýchod a prechádza nad východnú časť Slovenska," priblížil ústav. Dodal, že v okolí Kráľovej hole sa vyskytla aj búrka. Na západe pozoruje ústav pozvoľné ustávanie zrážok a na krajnom juhozápade čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Ústav skonštatoval, že ťažiskom zrážok boli najmä južné či juhozápadné návetria pohorí. Za uplynulých 12 hodín tam podľa slov meteorológov napršalo väčšinou od 20 do 30 milimetrov, ojedinele aj okolo 40. Na ostatnom území sa úhrny zrážok pohybovali od päť do 20 milimetrov. Menej zrážok zaznamenal SHMÚ k 11.00 h na krajnom východe a v lokalitách typicky záveterných voči tomuto smeru prúdenia.

Handlovka dosiahla hladinu zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity

Potok Handlovka dosiahol v nedeľu krátko pred 10.00 h v Handlovej výšku hladiny zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Výšku hladiny zodpovedajúcu druhému stupňu dosiahla Handlovka v Prievidzi a Lehotský potok v Novákoch. Vyplýva to z hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Handlovka v Handlovej kulminovala o 10.30 h, aktuálne klesá a dosahuje výšku hladiny zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity. Handlovka aktuálne klesá aj v Prievidzi. Rovnako klesá aj hladina Lehotského potoka v Novákoch, ktorý aktuálne dosiahol výšku hladiny zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity. "Prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity neznamená, že stupeň povodňovej aktivity bol na toku vyhlásený," upozorňuje SHMÚ.

Viac o téme: ShmúMeteorológoviaPovodňová aktivita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu