Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Extrémne počasie si v Toskánsku vyžiadalo najmenej päť obetí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia))

RÍM - Najmenej päť ľudí prišlo v noci na piatok večer o život v talianskom regióne Toskánsko, ktorým sa prehnala smršť Ciarán. Rieka Bisenzio sa vyliala z brehov a zaplavila niekoľko obcí. Zasiahnuté boli najmä mestá Prato, Empoli a Pontedera, kde boli zaplavené nemocnice, informovali svetové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady.

Dvaja ľudia vo veku 84 a 85 rokov prišli o život v obci Montemurlo, kde sa z koryta vyliala jedna z tamojších riek. Ďalšia osoba zahynula v obci Rosignano na toskánskom pobreží. Obeťami nepriaznivého počasia sa stal i manželský pár, ktorého auto zmietla voda a bahno v obci Vinci ležiacej neďaleko Florencie. Záchranné zložky v Toskánsku zasahovali od štvrtka vo viac než 1000 prípadoch. Smršť Ciarán sa prehnala viacerými európskymi krajinami vrátane Talianska, kde zasiahla západné pobrežie. Na niektorých miestach v Toskánsku za tri hodiny napršalo 190 mm zrážok. Železničná doprava na trati medzi Pratom a Pistoiou bola prerušená.

Extrémne počasie si v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia))

Školy v Toskánsku zostali v piatok zatvorené. V Livorne museli lode zostať v prístave pre vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Trajekty na ostrov Elba dočasne nepremávajú. Prudký dážď zasiahol okrem Toskánska aj iné oblasti Talianska. V regióne Benátsko sú nezvestné dve osoby. V Miláne prudko stúpla rieka Seveso, ktorá sa už v utorok vyliala z brehov a zaplavila štvrte Isola a Niguarda. Vláda premiérky Giorgie Meloniovej vyhlásila v postihnutých oblastiach stav núdze a na počiatočné záchranné opatrenia uvoľnila päť miliónov eur.

Viac o téme: ToskánskoObetePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu