Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Koalícia čoskoro zverejní Programové vyhlásenie vlády: Čo na to politológ? Kopa skepsy a očakáva aj jeho porušovanie!

Pellegrini, Fico a Danko majú pred sebou úlohu zverejniť Programové vyhlásenie vlády. Zobraziť galériu (3)
Pellegrini, Fico a Danko majú pred sebou úlohu zverejniť Programové vyhlásenie vlády. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už niekoľko týždňov sme svedkami novovytvorenej vládnej koalície na čele so Smerom-SD. Jej podpornými bodmi sú Hlas-SD a SNS, ktoré tvoria zvyšok koalície a zrejme mali čo hovoriť aj do tvoriaceho sa Programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré čoskoro uzrie svetlo sveta. Kým sa však oficiálne zverejní, my sme sa s politológom rozprávali o tom, čo od neho očakávať a ako sa bude asi dodržiavať. Optimisticky znejúcej odpovede sme sa však veľmi nedočkali.

archívne video

Juraj Krúpa (SaS): Zurianov pobyt v Bielorusko vyvoláva otázniky (Zdroj: Topky/Maarty)

Na naše otázky o vznikajúcom PVV odpovedal známy politológ Radoslav Štefančík. Ten sa pri téme obsahu dokumentu a jeho dodržiavania drží skôr pri zemi.


Čo budú podľa vás základné piliere PVV? 

Predpokladám, že predvolebné sľuby strany Smer. Tie ostatné dve strany, nebyť ministra vnútra, akoby ani neexistovali. Teraz ani neviem, či Peter Pellegrini ešte existuje, lebo po vzniku vlády akoby sa pod ním zem prepadla. Čo sa týka formulácií, budú podobné, ako akcia na ochranu hraníc. Veľký humbug, ale výsledok nulový.

Koalícia čoskoro zverejní Programové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Očakávate, že bude dochádzať k jeho porušovaniu? 

Určite áno, veď neboli by to naši polici, aby niečo neporušili. Navonok sa však budú tváriť, že je všetko v poriadku a všetko ide podľa dohody.

V čom bude podľa vás toto PVV iné od vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera? 

Myslím, že najväčšia zmena sa bude týkať zahraničnej politiky. Vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera mali jasno, kam Slovensko patrí. Táto vláda bude vajatať medzi peniazmi z demokratického západu a zaľúbením v autoritárske režimy východu.

Koalícia čoskoro zverejní Programové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aké veľké slovo podľa vás dostane SNS pri jeho kreovaní? 

Takmer žiadne. Andrej Danko je len do počtu. Dostal ministerstvá, po ktorých zrejme netúžil, nikto si ho poriadne nevšíma a tŕpne, aby Šimkovičovú a Tarabu nemusel Fico pre nejaký problém, ktorý sa určite časom dostaví, odvolať. Lebo by sa mu dostali späť do poslaneckého klubu, kde sa cíti tak osamotene.

Viac o téme: KoalíciaPolitológPVVRadoslav ŠtefančíkProgramové vyhlásenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu