Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hamran tvrdí, že polícia robí v súvislosti s migráciou racionálne a ekonomické opatrenia

Štefan Hamran Zobraziť galériu (2)
Štefan Hamran (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Polícia bude robiť v súvislosti s nelegálnou migráciou racionálne a ekonomické opatrenia, ktoré dávajú zmysel. Zdôraznil to policajný prezident Štefan Hamran. Na pondelkovej tlačovej konferencii tiež informoval, že polícia zaistila spomedzi migrantov tri osoby, ktoré predstavovali bezpečnostné riziko. Zatiaľ nie sú o obvinení zo žiadneho trestného činu.

"Sily a prostriedky Policajného zboru nemôžu byť nezmyselným spôsobom vynakladané v rámci predvolebnej kampane podľa potrieb a predstáv našich politikov na nezmyselnú ochranu štátnej hranice, ktorú nie sme schopní zabezpečiť a nedáva to ani zmysel," skonštatoval Hamran. Pokiaľ by mala polícia vyčleniť hliadky pozdĺž celej hranice, znamenalo by to podľa neho vyše 110.000 policajtov alebo vojakov len na zelenej hranici. Hamran pripomenul, že mnohé krajiny vynaložili milióny eur na ochranu hraníc a výsledkom je aj tak prílev migrantov.

VIDEO Brífing prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana k prípadu 22-ročnej študentky a k hoaxom v súvislosti s nelegálnou migráciou

Brífing prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana k prípadu 22-ročnej študentky a k hoaxom v súvislosti s nelegálnou migráciou (Zdroj: Topky/Maarty)

Zdôraznil, že sami nelegálni migranti hromadne potvrdzujú, že majú namierené na Slovensko pre jediný dôvod, ktorým je získanie potvrdenia o zotrvaní na území Slovenska. "Vnímajú to tak, že to legalizuje ich pobyt na území Schengenu, čo je absolútny nezmysel," uviedol. Hamran tiež odmietol, že by bývalý minister vnútra Roman Mikulec objednal státisíce tlačív na vydávanie týchto potvrdení. Rezort podľa jeho slov objednal tzv. pobytové kartičky, ktorú nevydáva SR nelegálnym migrantom, ale cudzincom, ktorí sa na území SR zdržiavajú oprávnene.

Brífing prezidenta Policajného zboru k nelegálnej migrácii
Zobraziť galériu (2)
Brífing prezidenta Policajného zboru k nelegálnej migrácii  (Zdroj: Topky/ Maarty)

Hamran zároveň potvrdil zaistenie troch osôb. "Máme, zadržané, respektíve zaistené také osoby, vo vzťahu ku ktorým bol nejaký záznam v jednotlivých databázach, napríklad Interpolu alebo v našom schengenskom informačnom systéme. Také osoby, samozrejme, sú obmedzené na osobnej slobode, pretože je to zákonný postup a je tam zákonný dôvod na ich obmedzenie," vysvetlil.

Viac o téme: Polícia Štefan HamranNelegálna migráciaEkonomické opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu