Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prístroje, ktoré rozhodujú o živote a smrti: Bez nich by tu už mnohí neboli, šéf záchranárov opisuje dojemné príbehy

Bez defibrilátorov by tu podľa Majerského už mnohí neboli. Zobraziť galériu (6)
Bez defibrilátorov by tu podľa Majerského už mnohí neboli. (Zdroj: archív F.M.)

POPRAD - Ich výskyt vo verejnom priestranstve donedávna ešte nebol zďaleka taká samozrejmosť, no dnes už vo veľkom zachraňuje životy a ľudia sú za to vďační. Reč je o automatických externých defibrilátoroch (AED), ktoré sa za posledné obdobie vo veľkom montovali v jednotlivých obciach. Svoje by o tom vedel hovoriť hlavne šéf komory záchranárov František Majerský, ktorý to najnovšie skúša aj v politike z posledného miesta kandidátky KDH. Popisuje príbehy, ktoré hrejú pri srdci a niektorí ľudia by bez rýchleho použitia týchto prístrojov už neboli nažive.

Šéf záchranárov otvorene: O bolesti zo straty blízkych priateľov, silných príbehoch a o nezmyselnom zatknutí políciou (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Podľa Majerského s projektom na Slovensku začali už pred siedmimi rokmi. Spúšťačom bol nápad dnes už nebohej Patrície Krajňákovej, ktorá tragicky zomrela pri nehode vrtuľníka. "Jej veľkým snom boli defibrilátory, ktoré by boli všade. Prvý sme teda zabezpečovali cez zbierku, pričom časť financovali sponzori, časť mesto Spišská Nová Ves, odkiaľ Paťka pochádzala," hovorí Majerský o prvom verejnom defibrilátore.

Prístroje, ktoré rozhodujú o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív F.M.)

Dnes už tieto zariadenia rátame na Slovensku v stovkách

Následne bolo týchto defibrilátorov umiestnených cez 380 kusov. "Prístroje zachránili niekoľko desiatok životov a spomínam na tri príbehy, ktoré si budem pamätať celý život," začína rozprávanie šéf záchranárov František Majerský. 

Pre čitateľov uvádzame, že AED je prenosný prístroj, ktorý je určený aj pre laikov či odborníkov pri poskytovaní prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu v dôsledku fibrilácie komôr alebo inej závažnej srdcovej arytmie. Elektródy stačí priložiť na hrudník pacienta, pričom prístroj dokáže rozoznať stav pacienta, a rovnako tak aj jeho ďalšie aktuálne parametre. Sám teda vyhodnotí elektrokardiogram pacienta do tej miery, aby spoľahlivo rozhodol o potrebe defibrilácie a následne vyzve obsluhu na spustenie defibrilačného výboja.

Prístroje, ktoré rozhodujú o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív F.M.)

Nie vždy sa to podarí

Prvý z príbehov Majerského sa začína v Liptovskej Tepličke, kde sa takýto prístroj inštaloval. "V tejto obci ho použili dobrovoľní hasiči. Stala sa situácia, kde ho potrebovali a použili a boli neúspešní a boli z toho dosť smutní. Vtedy som im povedal: 'Nebojte sa ... príde raz deň, keď niekomu zachránite ľudský život'. Ani nie o dva mesiace sa podarilo zachrániť život človeku vďaka prístroju, ktorý vyslal výboje. Ten človek dnes žije, funguje a pracuje. Je to pocit na nezaplatenie," popisuje Majerský.

Prístroje, ktoré rozhodujú o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív F.M.)

Najskôr nezáujem, potom vďačnosť a pocit na nezaplatenie

Druhý prípad pochádza z východného Slovenska pri školení mestských policajtov. "Pri tomto školení nejavili o prístroj nejaký záujem a nerozumeli tomu. Pýtali sa načo im to vôbec bude a tak podobne. Nakoniec však boli za školenie vďační, pretože ani nie o týždeň jeden z nich použil ten prístroj pri záchrane svojej matky. Tá dodnes žije, pričom ide o pocit na nezaplatenie," pokračuje Majerský, ktorý dodáva, že s propagáciou prístroja im dokonca pomohli umelci ako herec a zabávač Michal Kubovčík či slovenský rapper Separ.

Prístroje, ktoré rozhodujú o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív F.M.)

Poďakovanie z očí do očí

Následne popisuje Majerský tretí príbeh, kedy sa prechádzal po meste a stretol ho náhodný človek, ktorý mu ďakoval za záchranu života. Majerský najskôr nerozumel tomu, prečo mu muž ďakuje, pretože si bol celkom istý, že sa na jeho záchrane nepodieľal. "Asi si ma s niekým pletiete, pane. Mám pamäť na tváre," povedal mužovi Majerský. Asi dvadsaťpäťročný mladík mu neskôr vysvetlil, že to bolo tak, že vďaka Majerského pričineniu majú v dedine tento defibrilátor a po tom, ako skolaboval na futbale, sa ho podarilo oživiť vďaka tomuto prístroju.

Za Majerského prínos do sveta záchranárov okrem iných už poďakovala aj samotná hlava štátu Zuzana Čaputová.

Prístroje, ktoré rozhodujú o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív F.M.)

Viac o téme: KDHDefibrilátoryFrantišek MajerskýOkres PopradAutomatický externý defibrilátorAED
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu