Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podľa Krajskej prokuratúry je nevhodné, aby politici vyjadreniami zasahovali do vyšetrovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave považuje za nevhodné, aby politici svojimi opakovanými nepravdivými vyjadreniami, bez znalosti vyšetrovacieho spisu a procesného postupu, zasahovali v neskončenej trestnej veci do trestného konania a prenášali tak dokazovanie z prípravného konania, ktoré je neverejné, do mediálneho prostredia. Bratislavská krajská prokuratúra to uvádza vo svojom vyjadrení, ktoré sprostredkovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"Krajská prokuratúra Bratislava sa k stavu vyšetrovania obvinených policajtov vrátane opravy prepisu nahrávok záznamu tzv. "odposluchov" a ich prípadného úniku z prostredia polície už v minulosti opakovane vyjadrovala," uvádza sa vo vyjadrení prokuratúry.

Archívne video: Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pripomenula, že dozorový prokurátor KP Bratislava počas prípravného konania vydal vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby záväzný pokyn a uložil mu preveriť na verejnosti diskutované nahrávky záznamu tzv. "odposluchov" informačno-technických prostriedkov s prepisom záznamu, a v prípade zistenia rozporu medzi záznamom a jeho prepisom, požiadať príslušnú zložku Úradu inšpekčnej služby zabezpečujúcu vyhotovovanie prepisov nahrávok záznamu tzv. "odposluchov" o nápravu.

"Za správnosť prepisov nahrávok záznamu tzv. "odposluchov" zodpovedá špecializovaný policajný útvar, ktorý nahrávky prepisuje. Prokuratúra pri svojich rozhodnutiach vždy vychádza z aktuálnych dôkazov vrátane prepisov nahrávok záznamu tzv. "odposluchov" a prokurátor nemôže do nich zasahovať," dodala bratislavská krajská prokuratúra vo svojom vyjadrení. Zároveň pripomenula, že vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal v marci 2023 pod dozorom prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava trestné stíhanie pre prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Viac o téme: VyšetrovanieGenerálna prokuratúraKrajská prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu