Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Manželom skoro vypadli oči: Plynári im vyrubili nepochopiteľný nedoplatok! Vysvetlenie SPP nepoteší ani vás

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

SVIDNÍK – Ak vlastníte byt či dom, v ktorom síce netrávite čas, ale poctivo platíte preddavkové platby, čakali by ste, že pri ročnom zúčtovaní by vám mohol prísť slušný preplatok. O to väčší šok zažil manželský pár, ktorý tvrdí, že za celý rok ani raz vo svojom byte nepoužil plyn, no napriek tomu musí zaplatiť niekoľkoeurový nedoplatok.

Archívne video: Zásoby plynu Slovenska: Aktuálny stav a pripravenosť na ďalšiu vykurovaciu sezónu

Zásoby plynu Slovenska: Aktuálny stav a pripravenosť na ďalšiu vykurovaciu sezónu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Manželský pár dostal nedoplatok za plyn napriek tomu, že v byte netrávia čas a za celý rok vraj ani raz nezapli plynový sporák. Všetok čas, či už v lete alebo v zime, sú na chate. „Nebol som tam, nebývam tam a za čo je ten nedoplatok?,“ cituje TV Markíza muža zo Svidníka. „Plyn som nečerpal a prišiel mi nedoplatok. Dal som zálohu 44 eur a vyšlo im tu na dodávke 46,78. 2,78 je ešte nedoplatok,“ povedal.

Manželom skoro vypadli oči:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Slovenský plynárenský priemysel vysvetlil, že platba za plyn sa vlastne skladá z troch platieb a to za  dodávku, distribúciu a prepravu plynu. Prvé dve pritom tvorí aj fixná platba, ktorú platí každý odberateľ plynu. „V prípade pána Božika potvrdzujeme, že fakturovaná suma zohľadňuje fixné platby za odberné miesto (fixnú platbu za dodávku plynu a fixnú platbu za distribúciu plynu), ktoré sú pre tarifu D1 od 1.1.2023 dokopy vo výške 4,26 eur s DPH za mesiac,“ tvrdia plynári. Na faktúre uvedená spotreba, jeden kubický meter, môže byť podľa ich slov chybou pri odpočte.

Viac o téme: PlynRočné zúčtovanieNedoplatokSPP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu