Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO a VIDEO V Bratislave sa koná Dúhový Pride: Podporili ho aj politici! Polícia upozorňuje na obmedzenia

Juraj Droba a Jana Bittó Cigániková Zobraziť galériu (14)
Juraj Droba a Jana Bittó Cigániková (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Dúhový Pride, ktorého cieľom je podpora viditeľnosti LGBTI+ komunity, sa začal na Námestí slobody o 12.00 hodine. Prišli aj politici, podporila ho aj prezidentka Zuzana Čaputová.

VIDEO Pride 2023

Pride 2023 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Každoročný Dúhový Pride sa koná v sobotu v hlavnom meste na Námestí slobody. Podujatie moderuje komička Simona Salátová a podporiť ho prišli aj rôzni politici. Medzi zúčastnenými je napríklad bratislavský župan Juraj Droba, bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková či Jana Bittó Cigániková. Podporu LGBTI komunite vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

"V sobotu, deň konania Dúhového Pridu, si treba pripomenúť dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu. Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou. Myslím tým na inakosť, ktorá je podobou ľudskosti. Na ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, rodovú identitu, farbu pleti, národnosť, náboženstvo. Všetky tieto identity odlišnosti sú dôležité, ale to najdôležitejšie je niečo iné. Je to človek sám," skonštatovala Čaputová.

Galéria: Dúhový Pride v Bratislave 2023

Dodala, že ľudia sú bratia a sestry, tvoria jedno spoločenstvo a sú si blížni, ak si dovolia prežívanie blízkosti a svoju ľudskosť povýšia nad všetko ostatné. "Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo je potrebné dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako," povedala hlava štátu. Tých, ktorí podporujú nenávisť, bude podľa nej súdiť história. Niektorí však cítia iba ľudský strach, či obavu z niečoho cudzieho, niečoho, čo považujú za nesprávne a neprirodzené. O tom sa dá viesť dialóg, poukázala.

Pochod za práva LGBTI+ menšiny v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia

Polícia i bratislavský magistrát v tejto súvislosti avizujú dopravné obmedzenia. Na Jakubovom námestí sa zároveň o 15:00 hodine koná aj pochod Hrdí na rodinu. O zabezpečenie bezkonfliktného priebehu oboch podujatí sa má postarať zvýšený počet policajtov, a to aj v súčinnosti s príslušníkmi bratislavskej mestskej polície. V súvislosti s verejnými zhromaždeniami môže dôjsť k dopravným obmedzeniam vrátane dočasného vylúčenia niektorých zastávok MHD.

Dúhový Pride na Námestí Slobody (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dopravný podnik Bratislava (DPB) potvrdil, že popoludní môže dôjsť k odklonom viacerých liniek. "Linky 1, 9, 31, 39, 42, 44, 47 a 80 budú v prípade odklonov premávať po upravených trasách," uvádza DPB. Upozorňuje že aktuálne informácie možno nájsť na jeho webe, aktualizovať ich bude dopravca aj na zastávkových tabuliach, takisto v rámci informačného systému vo vozidlách. "K dispozícii bude aj infocentrum na čísle 02/59505950 a prostredníctvom mailu info@dpb.sk," dodal hovorca DPB Martin Chlebovec.

Pride 2023
Zobraziť galériu (14)
Pride 2023  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

50 diplomatických misií stojí pri LGBT+

Päťdesiat diplomatických misií a ďalšie subjekty stoja pri LGBT+ komunite. Tvorí neoddeliteľnú súčasť slovenskej spoločnosti, usiluje sa o dosiahnutie úplnej rovnoprávnosti a zápasí s netolerantnosťou. Každý má právo na rešpekt, dôstojnosť a rovnosť – bez ohľadu na to, ako sa identifikuje alebo koho miluje. Uviedli to v spoločnom vyhlásení k tohtoročnému Dúhovému Pridu, o ktorom informovalo Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

V Bratislave odštartoval dúhový Pride (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Minulý rok bol smutným mementom toho, ako jednoducho môžu nenávistné slová viesť k nenávistným skutkom. Keď sa terčom stane jedna skupina ľudí, všetci ľudia v zraniteľných situáciách sú v menšom bezpečí," skonštatovali diplomati. Zdôrazňujú, že keď sa postavia za práva všetkých, spoločnosť sa stane slobodnejšou, prosperujúcejšou a bezpečnejšou. Diplomati pripomínajú, že princípy Charty základných práv Európskej únie vyžadujú, aby všetky členské štáty zakotvili rovnaké zaobchádzanie so všetkými, vrátane LGBT+ ľuďmi.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Členské štáty a mimovládne organizácie združené v Koalícii za rovnaké práva na celom svete podporujú práva LGBT+ ľudí. "O týchto právach nemožno vyjednávať. Sú to ľudské práva. Sú nedeliteľné. Sú základný kameň našej slobodnej a demokratickej spoločnosti," skonštatovalo americké veľvyslanectvo.

LGBTI+ komunita neohrozuje tradičné hodnoty

Ľudskoprávna politika Slovenska je založená na princípe nediskriminácie a rovnakých právach pre všetkých bez rozdielu. Na sociálnej sieti to v súvislosti so sobotňajším zhromaždením na podporu LGBTI+ komunity Dúhový Pride uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Zároveň apeluje, aby spoločnosť zabránila pokusom vykresľovať LGBTI+ komunitu ako ohrozenie tradičných hodnôt.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Tieto vyjadrenia nie sú ničím iným, ako nabádaním na obmedzovanie práv iných osôb a ich základných slobôd," zdôraznilo MZVEZ. Odkazuje zároveň na Všeobecnú deklaráciu ľudských práv OSN pripomínajúc, že všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach - bez ohľadu na to, kým sú a ako sa sami identifikujú. "K tomuto univerzálnemu záväzku ochrany ľudských práv sa hlásime," zdôraznilo MZVEZ. 

Politici v súvislosti s Dúhovým Pride spomínajú pomoc i rešpekt k iným názorom

Volanie o záchranu, rešpektovanie názorových rozdielov, ale aj postoj verejného ochranu práv spomínajú politici v reakcii na konanie zhromaždenia na zviditeľnenie a ochranu práv LGBTI+ komunity. Festival Dúhový Pride sa začal o 12.00 h na bratislavskom Námestí slobody.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) mieni, že tohtoročný Dúhový Pride je volaním o záchranu. Liberáli sú presvedčení, že po tragédii na Zámockej ulici v Bratislave štát neurobil kroky k ochrane svojich LGBTI+ občanov. Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková verí, že zmenu prinesú septembrové voľby. "Chcem uveriť, že Slovensku nové zastúpenie v parlamente, ktoré presadí prinajmenšom štyri veci - životné partnerstvá párov rovnakého pohlavia, možnosť plnej ochrany dúhových rodín, celospoločenskú osvetu k prijatiu tejto menšiny a účinný postih nenávistných prejavov, ktoré ohrozujú zdravie a životy tejto skupiny," uviedla Kolíková. 

Branislav Gröhling a Mária Kolíková
Zobraziť galériu (14)
Branislav Gröhling a Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Smer-SD podľa jeho predsedu Roberta Fica rešpektuje, že sú na Slovensku ľudia s rôznymi názormi. Želá si, aby akékoľvek zhromaždenia a protesty, ktoré sa konajú v súlade so zákonom, boli pokojné. "Zdôrazňujeme náš postoj dlhodobo, že Slovensko má iné problémy, ako sú dnes homosexuáli a sexuálne menšiny. Rešpektujeme, že sú tu, ale určite to nepatrí v našom rebríčku priorít na prvé miesto," povedal Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (14)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Konrád Rigó z mimoparlamentného zoskupenia Modrí, Most-Híd si všíma postoj verejného ochrancu ľudských práv Róberta Dobrovodského, kritizuje ho za to, že Pride nepodporuje svojou účasťou tak, ako to urobili jeho predchodkyne Jana Dubovcová a Mária Patakyová. "Ombudsman sa má za práva menšín postaviť verejne. Po dvojnásobnej vražde na Zámockej ulici by mala byť osobná podpora účastníkov dnešného pochodu verejným ochrancom práv samozrejmosťou," uviedol bývalý štátny tajomník ministerstva kultúry.

Pride 2023
Zobraziť galériu (14)
Pride 2023  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Inakosť a rôznorodosť posilňujú kultúrne hodnoty a spoločnosť

Inakosť a rôznorodosť obohacuje nás všetkých, rozširuje naše vnímanie sveta, posilňuje kultúrne hodnoty a spoločnosť. Na sobotňajšom podujatí Dúhový Pride to uviedla ministerka kultúry SR Silvia Hroncová. "Veľmi si želám, aby sa naša spoločnosť posunula dopredu, aby sme boli vnímaví, navzájom tolerantní, otvorení inakosti," povedala v prejave.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pripomenula, že v prostredí kultúry a kreatívneho priemyslu sa pohybuje mnoho výnimočných z LGBTI+ komunity. "Poznám ich osobné životné príbehy, rodinné osudy, poznám ich výnimočnú prácu, umeleckú tvorbu, aj ich odhodlanie žiť a pracovať tu, na Slovensku. A viem, že sa im tu žije ťažko - pretože musia prekonávať mnohé bariéry a predsudky, ktorým sú často vystavení," dodala.

FOTO a VIDEO V
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Polícia v súvislosti so zhromaždeniami v metropole riešila aj priestupky

Polícia musela v súvislosti so sobotňajšími zhromaždeniami v hlavnom meste riešiť aj prípady protiprávnych konaní. Informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

Pride 2023
Zobraziť galériu (14)
Pride 2023  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Jedna osoba sa dopustila priestupku týkajúceho sa extrémizmu, skutok bude ďalej riešiť odbor železničnej polície," konkretizoval Szeiff. "Ďalšia osoba sa na výzvu dobrovoľne dostavila na policajné oddelenie, aby vysvetlila používanie dronu. Po zadokumentovaní priestupku bude záležitosť odstúpená Dopravnému úradu," dodal k situácii do 18.00 h.

Uistil, že polícia pokračuje naďalej v monitoringu a zabezpečovaní verejného poriadku. Počas dňa spolupracovali štátni policajti i so zložkami bratislavskej Mestskej polície. Opatrenia sa týkali tiež bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Pride 2023
Zobraziť galériu (14)
Pride 2023  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Viac o téme: Polícia BratislavaDúhový PrideZuzana ČaputováLGBTI+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu