Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Orbán kritizuje Európsku úniu v súvislosti s azylovou a LGBT+ politikou

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je známy svojimi výpadmi proti Európskej únii, vyzval v sobotu na boj proti "výmenám obyvateľstva" organizovaným týmto "federalistickým impériom" a obvinil EÚ, že vedie "LGBT+ ofenzívu".

VIDEO Pride v uliciach Bratislavy

Pride v uliciach Bratislavy (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"EÚ odmieta kresťanské dedičstvo a organizuje výmeny obyvateľstva prostredníctvom migrácie," vyhlásil Orbán podľa agentúry AFP na 32. letnej univerzite Maďarov v Baile Tušnade v rumunskej Transylvánii, kde žije veľká maďarská komunita.

AFP pripomenula, že tento 60-ročný politik chce byť v Európe obhajcom "neliberálnych" hodnôt - ide o termín, ktorý Orbán prvýkrát spomenul v roku 2014 na rovnakom fóre, kde máva veľmi útočné či kontroverzné prejavy. Minulé leto vyvolal rozruch tým, že kritizoval údajné "miešanie rás".

Stavia sa proti federalistickej vláde z Bruselu

Orbán sa svojimi kontroverznými názormi stavia proti "federalistickej" vláde z Bruselu, uviedla AFP s tým, že maďarský premiér považuje EÚ za "bohatý, ale slabý" blok, ktorý robí chybu, keď sa dištancuje od Moskvy, najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, v Baile Tušnade zatracoval liberalizáciu zákonov EÚ v oblasti sexuality a opäť odsúdil "ofenzívu EÚ v oblasti LGBT+ proti európskym národom, ktoré sú voči rodine ústretové," konštatovala AFP.

Svojmu publiku Orbán povedal: "Nemáme na výber. Aj keď máme radi Európu, aj doma musíme bojovať". Podľa AFP ide o boj za to, čo Orbán a jeho stúpenci považujú za tradičné kresťanské hodnoty. Budapešť a Brusel sa opakovane dostávajú do sporov v  témach, akými sú právny štát a Orbánov tvrdý postoj voči migrácii.

Viac o téme: KritikaViktor OrbánLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu