Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ombudsman Dobrovodský neočakávane navštívil policajné cely: Ohrozujú podľa neho zdravie

Róbert Dobrovodský Zobraziť galériu (2)
Róbert Dobrovodský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský počas neohlásenej kontroly nameral v jednej z ciel policajného útvaru na západnom Slovensku teplotu 30,9 stupňa Celzia. Upozorňuje, že takéto podmienky ohrozujú zdravie osôb a hrozí aj porušenie ľudských práv. Požiadal preto políciu i ministerstvo vnútra o nápravu. Informoval o tom Branislav Gigac z Kancelárie VOP.

"Počas neohlásenej návštevy policajného útvaru na západnom Slovensku som v čase o 20.43 h nameral teplotu v jednej z ciel až 30,9 stupňov Celzia. Napriek otvorenému oknu bolo v miestnostiach pocitovo horúco, dusno a neprúdil tam žiaden vzduch," priblížil Dobrovodský.

Archívne video

Ombudsman Dobrovodský hodnotí svojich 100 dní vo funkcii (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Upozornil, že zlé vetranie, v kombinácii s horúcou, vlhkou klímou a s preplnenosťou priestoru, môžu byť mimoriadne škodlivé pre zdravie umiestnených osôb. "Nehovoriac o tom, že to môže negatívne ovplyvniť uplatňovanie práv podozrivej osoby v konaní pred orgánom činným v trestnom konaní," dodal.

Kontrol bolo viacero

VOP sa v tejto súvislosti obrátil na Prezídium Policajného zboru a Ministerstvo vnútra SR. "Som rád, že na moje zistenie reflektovalo príslušné okresné riaditeľstvo Policajného zboru a požiadalo kompetentné centrum podpory MV SR o zabezpečenie lepšej cirkulácie vzduchu a chladenie ciel prostredníctvom ventilátorov či klimatizácie. Či polícia vykonala avizované opatrenia, budem sledovať," uviedol.

Neohlásené kontroly počas leta VOP vykonal na viacerých miestach, ktoré slúžia na obmedzovanie osobnej slobody osôb. "Jeho snahou je systematickými návštevami policajných zariadení posilniť ochranu týchto osôb pred zlým zaobchádzaním, s cieľom pôsobiť preventívne do budúcna a zvyšovať tak štandard prístupu k nim," ozrejmil Gigac.

Viac o téme: OmbudsmanPolícia CelyRóbert Dobrovodský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu