Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Najnižší stupeň výstrahy pred búrkami platí vo štvrtok na celom Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Najnižší stupeň výstrahy pred búrkami s krúpami platí vo štvrtok na celom území SR. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou zrážok od 20 do 30 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu. Výstraha platí vo štvrtok predbežne do 21.00 h. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," uviedol SHMÚ.

Archívne video: Ulice Bratislavy sú po silnom daždi stále zaplavené

Ulice Bratislavy sú po silnom daždi stále zaplavené (Zdroj: topky.sk)

Výstrahy 13.7.2023
Zobraziť galériu (2)
Výstrahy 13.7.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch," dodali meteorológovia s tým, že poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie.

V časti Košického kraja zvýšili výstrahu pred búrkami na druhý stupeň

V časti Košického kraja platí vo štvrtok do 11.15 h druhý stupeň výstrahy pred búrkami. Na zvyšnom území SR, s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja, platí najnižší stupeň výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Druhý stupeň výstrahy pred búrkami s krúpami vydali meteorológovia pre okresy Košice-mesto, Košice-okolie, Michalovce, Sobrance a Trebišov. Búrky môže podľa nich sprevádzať prudký lejak s úhrnom zrážok od 30 do 50 milimetrov za 30 minút. Nárazy vetra môžu dosiahnuť od 70 do 110 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: PočasieBúrkyMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu