Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri búrkach by sa ľudia nemali zdržiavať na otvorenom priestranstve ani v blízkosti vodných plôch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pri búrkach by sa ľudia nemali zdržiavať na otvorenom priestranstve či pri otvorených lokalitách vodných plôch a ich blízkom okolí. Dôležité je nájsť si čo najskôr bezpečný úkryt, ideálne v budove chránenej bleskozvodom, prípadne v aute. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri búrkach by tiež ľudia mali zamedziť kontaktu s vodivými predmetmi. "Kovové predmety, turistické palice či dáždnik dajte čo najďalej od seba," podotkol ÚVZ. Preventívne odporučil tiež vypnúť elektronické zariadenia, akými sú mobil, rádio alebo televízor.

Archívne video: Silná búrka spôsobila v obci Kokava nad Rimavicou povodeň

Silná búrka spôsobila v obci Kokava nad Rimavicou povodeň (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

 

Pred búrkou sa skryte 

Počas turistiky by mali ľudia vyhľadať a prečkať búrku napríklad v chate, útulni alebo pod prístreškom, ktorý nevyčnieva nad okolitý terén. "Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte končatiny," ozrejmil úrad.

Pri ústupe pred búrkou odborníci odporúčajú robiť menšie kroky a ruky držať pri sebe. "Ak sa pohybujete ako väčšia skupina ľudí, snažte sa rozptýliť na vzdialenosť aspoň troch metrov," dodali. Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí v štvrtok do 11.15 h v časti Košického kraja. Na zvyšnom území SR s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja platí najnižší stupeň výstrahy.

Viac o téme: DážďBúrkaUpozornenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu