Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Koľko Slovákov žije v zahraničí: GRAF odpovie na vaše otázky, toto je veľká potupa pre Rusko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

WASHINGTON/MOSKVA/BRATISLAVA - Zaujímalo vás, koľko z rodených Slovákov žije v zahraničí? Túto otázku v týchto dňoch zodpovedalo ministerstvo zahraničných vecí, ktoré uverejnilo mimoriadne podrobný rebríček našich rodákov v zahraničí. Poradie krajín vás prekvapí, no ešte viac vás prekvapí aktuálna zaľudnenosť Slovákmi v Rusku. Nie je to totiž nič, na čo by mohla byť táto krajina hrdá.

archívne video

Cyrilometodské dni v Terchovej a svätá omša na vrchu Oravcové (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Ministerstvo pristúpilo k zverejneniu údajov pri príležitosti sviatku Sv. Cyrila a Metoda, ktorý sa v stredu okrem toho spojil aj s pamätným dňom zahraničných Slovákov.

Slovák žijúci v zahraničí spĺňa tieto podmienky

Rezort pripomína, že Slovákom žijúcim v zahraničí sa rozumie osoba, ktorá nemá trvalý pobyt na území SR a je štátnym občanom SR, alebo nie je štátnym občanom SR, ale uchováva si národné povedomie a on alebo jeho predok v priamom rade má slovenskú národnosť.

Rebríček hovorí viac, ako by povedalo tisíc slov

Už z prvotného pohľadu na rebríček je jasné jedno - a síce, že rodení Slováci si pri sťahovaní sa do zahraničia vyberajú ako prvú voľbu USA (750-tisíc ľudí). Za ňou je s veľmi veľkým odstupom Česká republika (200-tisíc ľudí). Za ňou nasledujú krajiny ako Veľká Británia, Kanada, Nemecko či Maďarsko.

Koľko Slovákov žije v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Rusko očividne nie je pre Slovákov životne a kariérne atraktívne

Čo sa týka cestovania na východ, tam už je situácia horšia. Zhoršila sa aj začiatkom konfliktu na Ukrajine, no jedno je isté. Rusko obsadilo v rebríčku zahraničných Slovákov posledné miesto s len 350 ľuďmi, ktorí sa narodili na Slovensku a doteraz žijú v Rusku. Je to značný nepomer v porovnaní s opačným koncom rebríčka a svedčí to aj o životných či politických podmienkach v danej krajine, a tiež v tom, či sa v danom štáte oplatí začínať novú kariéru s istou perspektívou.

Viac o téme: GrafPočetZahraničiaRuskoUSASlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu