Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Víchrica POLY si vyžiadala prvú obeť: V Nemecku zavalil strom dôchodkyňu, výstraha platí už aj u nás!

Víchrica v Holandsku napáchala majetkové škody Zobraziť galériu (9)
Víchrica v Holandsku napáchala majetkové škody (Zdroj: Facebook/112Vandaag)

BRATISLAVA – Tlaková níž, ktorá sa presúva z Atlantiku cez pobrežie Európy prinesie extrémne silný vietor so schopnosťou napáchať majetkové škody. Meteorológovia varujú, že v Nemecku by rýchlosť vetra mohla dosiahnuť viac ako 140km/h. Zhoršenie počasia čaká aj naše územie, najmä západ Slovenska. Situáciu monitoruje aj SHMÚ priamo na festivale Pohoda, na letisku v Trenčíne.

Aktualizované 16:00 Víchrica Poly sa z Holandska presunula do severného Nemecka. Tam popadané stromy prerušili dopravu na niekoľkých železničných tratiach v okolí Hamburgu. Vietor dosahoval rýchlosť až 100 km/h. Polícia v Dolnom Sasku oznámila, že víchrica, ktorá vyvrátila strom spôsobila 64-ročnej dôchodkyni zranenia nezlúčiteľné so životom. Zostala zakliesnená pod stromom. V tom čase venčila psa.

SHMÚ informuje, že búrky sa môžu dnes vyskytnúť na väčšine územia Slovenska. Meteorológovia preto pre viaceré okresy vydali výstrahu prvého alebo druhého stupňa. 
Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Prievidza a Turčianske Teplice. Búrky môžu byť spojené s lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, krúpami či nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.
Výstraha prvého stupňa zase platí pre okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. Rovnako aj pre okresy Stará Ľubovňa, Poprad, Levoča, Kežmarok, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. V daných oblastiach môže búrky sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazy vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a krúpy.
Intenzita sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblastiach bežná. "Môže však spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," dodali.

Pre okresy Prievidza a Turčianske Teplice platí vzhľadom na očakávané zrážky tiež výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmil SHMÚ.

Aktualizované 12:45 Výstrahy pred silnými búrkami a vetrom vydalo už aj Rakúsko.Hlavnú hrozbu predstavuje silný dážď s možnými lokálnymi záplavami. Krupobitie a silné nárazy vetra by sa mohli stať problémom najmä popoludní a podvečer na severovýchode Rakúska, informovalo imeteo.sk.

Aktualizované 12:22 Pred nepriaznivým počasím varovali už aj v Českej republike. Búrky očakávajú v poobedňajších hodinách spolu so silnými nárazmi vetra a krupobitím. Na severozápade Holandska platí už tretí, najvyšší stupeň výstrahy pred silným vetrom.

Aktualizované 11:46 Pre silnú letnú búrku Poly v stredu amsterdamské medzinárodné letisko zrušilo alebo odložilo stovky letov a holandské železnice na severe krajiny zastavili prepravu. Národný meteorologický inštitút ako varovanie pred dažďom a silným vetrom vyhlásil červený výstražný kód v troch provinciách. Na pobreží západne od Amsterdamu bol zaznamenaný nárazový vietor rýchlosťou vyše 145 kilometrov za hodinu.

Aktualizované 11:40 V Nemecku varujú obyvateľov pred silným vetrom, zdôrazňujú, aby si ľudia pozatvárali všetky okná, nezdržiavali sa pri stromoch, alebo v lese, zaistili predmety na záhradách a vyhli sa cestám autom.

 

Sturm POLY fegt derzeit mit schweren Sturmböen über die Niederlande hinweg. Örtlich gab es auch schon Böen bis knapp...

Posted by WetterOnline on Wednesday, July 5, 2023

Aktualizované 11:15 V Holandsku sa podarilo zachytiť tornádo. To zdvihlo karavan do vzduchu ako domček z karát.

 

Ein Tornado 🌪 hat bei Apeldoorn/NL gestern Bäume entwurzelt und einen Wohnwagen durch die Luft gewirbelt. 😔 #Unwetter #Tornado #Apeldoorn

Posted by WetterOnline on Wednesday, July 5, 2023
 

😨 Schreckliche Aufnahmen vom Sturmtief POLY aus den Niederlanden. #Unwetter #Sturm #Poly

Posted by WetterOnline on Wednesday, July 5, 2023

Aktualizované 11:10 Víchrica prichádzajúca z Holandska potrvá až do večerných hodín. Pred zbytočnými cestami autom varuje aj Nemecká meteorologická služba (DWD). Situácia na cestách môže byť podľa nich veľmi nebezpečná. Varovanie druhého stupňa je vydané aj pre Poľsko. Hrozia veľmi silné nárazy vetra, krupobitie a riziko vzniku tornád.

 

2. STOPIEŃ ZAGROŻENIA zostaje wydany dla południowo-zachodniej i części centralnej części Polski głównie z powodu ryzyka...

Posted by Polscy Łowcy Burz on Tuesday, July 4, 2023

Aktualizované 10:55 Výchrica už dorazila do Európy a aktuálne vyčíňa v Holandsku. Rýchlosť vetra dosahuje 120km/h. Narušila miestnu leteckú ale aj železničnú dopravu. Úrady vyzývajú ľudí, ak to nie je nevyhnutné, aby zostali doma. Národný meteorologický ústav vydal varovanie pred búrkami pre veľkú časť krajiny, a to najvyšší stupeň pohotovosti, informovalo imeteo.sk.

V nadchádzajúcich hodinách sa počasie nad Európou výrazne zhorší. Prechod tlakovej níže, ktorý sa už v ranných hodinách presunul z Atlantiku, začne ovplyvňovať počasie v mnohých štátoch Európy. Tlaková níž, ktorá dostala názov POLY sa presúva cez Lamanšský prieliv v blízkosti Beneluxu, cez severné Nemecku a juh Severného mora až nad Baltské more.

Žena prekročila na diaľnici rýchlosť o takmer 80 km za hodinu, šoférovala opitá (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Podľa odborníkov je tento prechod tlakovej níže pomerne nezvyčajný. Zvyčajne k tomuto javu prichádza až na jeseň, kedy je „východný Atlantik, Severné a Baltské more najteplejšie a zároveň  je vysoký kontrast medzi teplotou povrchovej vody a vzduchom, čím dochádza k výraznému odparovaniu,“ informovalo imeteo.sk.

 

SHMÚ aj v tomto roku monitoruje počasie na festivale Pohoda priamo na mieste v letiskovej veži Najnepriaznivejšiu...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, July 4, 2023
 

Guten Morgen! An den Küsten droht heute Ungemach. Ein kräftiges Sturmtief zieht auf, wie unser WindRadar zeigt: https://to.wetteronline.de/windradar-vorhersage #Wetter #Mittwoch #Sturm

Posted by WetterOnline on Tuesday, July 4, 2023

Tlaková níž zasiahne Anglicko, Holandsko, Belgicko a Nemecko, no najväčšie problémy môže spôsobiť na pobreží Severného mora, v oblasti Beneluxu a severného Nemecka. V týchto miestach predpovedajú rýchlosť vetra až 140 km/h. Vietor tak môže napáchať obrovské škody vrátane obmedzenia v doprave. Amsterdamské letisko Schiphol informovalo, že zrušilo v stredu doobeda všetky odlety a prílety. Silné poryvy vetra, dážď a zlá viditeľnosť by mohli skomplikovať dopravu na letisku.

 

UPDATE: Op woensdag 5 juli wordt een combinatie van harde windstoten, regen en slecht zicht verwacht. Het meest recente...

Posted by Amsterdam Airport Schiphol on Tuesday, July 4, 2023

Studený front, ktorý bude postupovať cez juhovýchod v rámci tlakovej níže ovplyvní aj počasie na našom území. Okolo 18. hodiny večer by mal zasiahnuť aj naše územie, presunom z južnej Moravy. S vetrom o rýchlosti do 90 km/h dorazia aj búrkové mračná. Opatrnosť je na mieste najmä na západnom Slovensku, kde hrozí silný nárazový vietor, zvyšok území bude zasiahnutý iba okrajovo.

Viac o téme: PočasieVíchricaSilný vietorPrehánkyPOLYBúrky z tepla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu