Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Politici reagujú na brutálnu vraždu Andrey (†39): Šutaj Eštok vyzýva Hamrana na odstúpenie! Marcinkovej trpké odhalenie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Facebook/Kristína Michaličková)

BRATISLAVA - Brutálna vražda 39-ročnej Andrey, ktorá sa odohrala vo štvrtok otriasla celým Slovenskom. Zhrození sú aj politici, napríklad poslanec Matúš Šutaj Eštok vyzýva policajného prezidenta Hamrana, aby okamžite skončil, pretože má podľa jeho slov za sebou už viacero prešľapov.

Verejnosť sa pýta, kde zlyhala polícia, keď nedokázala ochrániť Andreu, ktorú mal vo štvrtok zavraždiť 36-ročný muž. Ten ju už dlhší čas prenasledoval a obťažoval, a to až do takej miery, že mu bol uložený zákaz priblíženia. Detaily trápenia, ktorému bola dvojnásobná matka vystavená, opísala na sociálnej sieti aj jej sestra. 

Tragédia v bratislavskom Ružinove: Z okna vyskočil muž! Na mieste je polícia (archívne video)

Tragédia v bratislavskom Ružinove: Z okna vyskočil muž! Na mieste je polícia (Zdroj: Topky/Maarty)

Nech sa ospravedlní a odstúpi 

K prípadu sa vyjadrili aj viacerí politici. Poslanec NR SR za stranu Hlas Šutaj Eštok si myslí, že by mal vo svetle najnovších udalostí odstúpiť policajný prezident Hamran a zároveň sa ospravedlniť pozostalým obete tak, ako to urobil v prípade novinára Jána Kuciaka. 

"Štefan Hamran je od septembra 2021 prezidentom Policajného zboru. Ako prvú prioritu si stanovil ospravedlniť sa rodičom zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenice za to, že polícia prípad zľahčovala. Tento týždeň prišla brutálnym spôsobom o život matka dvoch detí, vrah ju dlhodobo prenasledoval a vyvolával v nej strach o život. V roku 2021 podala trestné oznámenie v obave o svoju bezpečnosť a polícia namiesto toho, aby konala sa zavraždenej, podľa vyjadrenia jej sestry vysmievala. Vyzývam preto Štefana Hamrana, aby predtým, ako si pobalí svoje veci do krabice a skončí ako prezident PZ, nech vyhľadá pozostalých tohto ohavného činu a prevezme na seba zodpovednosť za zlyhanie polície," napísal na Facebooku. 

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (3)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rovnaký názor zdieľa aj europoslankyňa Monika Beňová. "Chcem sa opýtať prezidenta PZ Hamrana, kedy sa prestane predvádzať v médiach a začne si robiť poriadky s podriadenými!" uviedla. 

Má podobnú skúsenosť

Poslankyňa SASKY Vladimír Marcinková zas poukázala na to, že strach žien je mnohokrát zľahčovaný a bagatelizovaný. "Je mi to neskutočne ľúto. Rodine zosnulej vyjadrujem úprimnú sústrasť a o prípad sa budem aktívne zaujímať," vyjadrila sa na sociálnej sieti, pričom narážala na vraždu Andrey. Zároveň spomenula svoju vlastnú skúsenosť s prenasledovateľom, ktorá, ale, našťastie, nemala takýto tragický koniec. 

Politici reagujú na brutálnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Niečo veľmi podobné som si zažila aj ja a pri čítaní tohto tragického príbehu som opäť cítila tú bezmocnosť. Trvalo to roky. Hanbila som sa o tom hovoriť, lebo aj moji blízki sa chichotali a nebrali ma vážne. Našťastie, keď mi vybil okno na byte, bývala som sto metrov od policajnej stanice a policajti u mňa boli takmer okamžite. Zamknutá na záchode som nevyšla, až kým celý byt neprehľadali. Dotyčný stihol ujsť. Mala som šťastie. Ale takéto situácie nemajú byť o šťastí, ale o istote, že v tom obeť nie je sama, že ju štát pred šialencom ochráni a násilníka posadí tam, kam patrí!" 

Udalosť sa dotkla aj prezidentky Zuzany Čaputovej. Považuje za mimoriadne potrebné prešetriť okolnosti vraždy Andrey vrátane postupu príslušných orgánov. "Hovorila som s prezidentom Policajného zboru Štefanom Hamranom, ktorý mi potvrdil, že dôkladne preverujú postup polície, ktorý predchádzal tomuto brutálnemu činu, a budú o tom informovať verejnosť," uviedla na sociálnej sieti. Zároveň apeluje na prijatie takých opatrení, aby sme ako spoločnosť dokázali účinne chrániť ženy zažívajúce násilie, a najmä aby sme mu dokázali predchádzať. Taktiež vyjadrila rodine zavraždenej úprimnú sústrasť.

Viac o téme: VraždaAndreaMonika BeňováŠtefan HamranVladimíra MarcinkováMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu