Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ostrá prestrelka poslankýň: Tabák nazvala Marcinkovú zákernou, chce ju zbaviť funkcie! Saskárka reaguje

Romana Tabák Zobraziť galériu (6)
Romana Tabák (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Nazvala ju zákernou saskárkou a chce ju „dať z hrušky dole.“ Nezaradená poslankyňa Romana Tabák si zobrala na mušku poslankyňu za SaS Vladimíru Marcinkovú a rozkývala pod ňou stoličku šéfky výboru pre európske záležitosti. Navrhla totiž jej odvolanie. Podľa nej sa Marcinková správa neprofesionálne. Tá sa však bráni a Tabák pripomenula jej vlastné prešľapy.

Archívne video: Vladimíra Marcinková o situácii na Ukrajine

Vladimíra Marcinková o situácii na Ukrajine (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Tabák tvrdí, že poslanci odobrili návrh na odvolanie Marcinkovej preto, lebo vraj vedia, ako neprofesionálne sa v jeho vedení správa. „Jej osobné útoky na moju adresu budem ignorovať, nakoľko konečne je vidieť, čo je zač. Viem vám spísať list jej trapasov a prešľapov, ale zdržím sa. Parlament ukáže hlasovaním, čo si o jej práci myslí,“ uviedla.

Ostrá prestrelka poslankýň: Tabák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Romana Tabak)

Svoj návrh odôvodnila tým, že Marcinková ako predsedníčka výboru pre európske záležitosti podľa nej opakovane dokázala, že nevie výbor viesť korektným a profesionálnym spôsobom. „Pri vedení výboru neobhajuje záujmy Slovenskej republiky, čo sa ukázalo napríklad vtedy, keď pozmenila znenie textu bez toho, aby na to poslancov upozornila, čím ich uviedla do omylu v záujme presadenia inej formulácie textu, ako bolo znenie, ktoré výbor nakoniec schválil,“ uviedla Tabák.

V marci 2023 zasa podľa nej Marcinková hrubo zneužila postavenie predsedníčky výboru, keď využila nepredloženie stanoviska Ministerstva spravodlivosti SR ohľadom jednotného uznávania rodičovstva. „Na výbore šírila zavádzajúce a neúplné podklady a jej manipulácia ovplyvnila rozhodovanie výboru,“ tvrdí. Podľa nej sa Marcinková tiež snaží brániť tomu, aby výbor prijal častokrát uznesenie, ktorým by mohol zaviazať členov vlády ku konkrétnym hlasovaniam v štruktúrach Európskej únie.

Ostrá prestrelka poslankýň: Tabák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

To však nie je všetko, čo jej vyčíta. „Vladimíra Marcinková sa verejne zastávala hanlivých výrokov zástupcu Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu, ktoré povedal na adresu Slovenského národa a ktoré dnes NR SR ústavnou väčšinou odmietla,“ uviedla ďalej.

"Zotrvanie pani Marcinkovej vo funkcii predsedníčky výboru pre európske záležitosti v čase, kedy máme vládu, ktorá nedisponuje mandátom parlamentu iba zvyšuje riziko, že za Slovenskú republiku budú prijímané rozhodnutia, ktoré idú proti jej záujmom," dodala. Marcinkovú je preto podľa nej potrebné čo najskôr odvolať. 

Vladimíra Marcinková
Zobraziť galériu (6)
Vladimíra Marcinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Marcinková rekapituluje, so svojou prácou je spokojná

Marcinková nenechala tieto snahy a obvinenia nezaradenej poslankyne len tak. „Romana Tabák navrhla moje odvolanie z postu predsedníčky výboru pre európske záležitosti. Romana Tabák, ktorá sa fotila s ruským veľvyslancom v čase, keď som ja odsudzovala vojenský tlak Ruska na Ukrajinu, Romana Tabák, ktorá kondolovala smetiakom, strieľala konfety v parlamente a kúpala sa v potoku národného parku. Každá máme evidentne inú predstavu o poslaneckej práci, preto som tú moju zhrnula nižšie,“ reagovala ostro.

 

Romana Tabák navrhla moje odvolanie z postu predsedníčky výboru pre európske záležitosti. Romana Tabák, ktorá sa fotila...

Posted by Vladimíra Marcinková on Thursday, June 15, 2023

Pripomenula, že výbor pre európske záležitosti je najvplyvnejší výbor parlamentu s najväčšími právomocami, lebo jeho rozhodnutia priamo zaväzujú členov vlády ako majú za Slovensko hlasovať na európskej úrovni. „Počas môjho mandátu som zažila rôzne tlaky a vyhrážky, ale nikdy im nepoľavila a zakaždým strážila naše pevné miesto v EÚ. Viedla som výbor počas pandémie, plánu obnovy a od začiatku vojny. Hlasovali sme o tak zásadných veciach ako európska perspektíva pre Ukrajinu, vojenská pomoc, spoločný európsky postup počas pandémie či zmrazenie eurofondov Orbánovi. Sebavedomo hovorím, že som na svoju prácu vo výbore hrdá, lebo v zlomových momentoch sme stáli na správnej strane a ja som pre to vždy urobila maximum,“ odkázala a dodala, že nech hlasovanie dopadne akokoľvek, bolo jej cťou a veľkým záväzkom dva roky významne hýbať európskou politikou na Slovensku.

„Ako predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti som presadzovala rovnosť, zelenú politiku EÚ, posilnenie rodinnej a rodovej politiky podľa smerníc EÚ, čo sa pretavilo do 14 dní voľna pre otca po pôrode a zavedenia otcovskej dovolenky. Obhajovala som menšiny a najzraniteľnejších. Po vypuknutí pandémie som namiesto spochybňovania covidu v spolupráci s partnermi v Česku, Maďarsku aj Rakúsku presadila, aby sa naši študenti dostali z týchto krajín domov aj napriek uzatvoreniu hraníc, a aby mali možnosť vrátiť sa po svoje veci z internátov. Podporovala som spoločný nákup vakcín, vďaka čomu sme mali vakcíny na Slovensku rovnako skoro ako v Nemecku či Belgicku,“ zhodnotila.

Ostrá prestrelka poslankýň: Tabák
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poukázala tiež na to, že vždy stála za Ukrajinou, podporovala sankcie a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby vyšetrilo únosy ukrajinských detí do Ruska, podporila členstvo Ukrajiny v EÚ a proti vojne sa výbor pod jej vedením postavil ako prvý z európskych výborov v krajinách EÚ svojim jednoznačným stanoviskom. „Po vypuknutí vojny som slovenským neziskovým organizáciám pomáhala doručiť kamióny humanitárnej pomoci na Ukrajinu cez moje blízke vzťahy s kolegami z ukrajinského výboru pre európsku integráciu,“ dodala.

Okrem iného ešte poukázala na to, že navrhla uznesenie, ktorým poslanci odsúdili porušovanie práv žien v Iráne a Afganistane, vyzvala na silnejšie sankcie voči Lukašenkovmu režimu v Bielorusku či nekompromisne obhajovala ľudské práva.

Viac o téme: OdvolaniePredsedníčkaVýbor pre európske záležitostiVladimíra MarcinkováRomana Tabák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu