Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľké zmeny na školách: Rodičom ušetria desiatky eur mesačne! Platiť začnú už o pár dní

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podľa schválenej novely zákona je od 1. mája možné poskytnúť dotáciu na obedy deťom v poslednom ročníku materských škôl a pre všetky ročníky základných škôl opäť plošne. Hlavným cieľom je tak zabezpečiť deťom, ktoré si riadne plnia školskú dochádzku adekvátny prísun teplého a zdravého jedla.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zároveň informuje, že na dotáciu majú nárok aj tí rodičia, ktorí poberajú daňový bonus. „Podľa novely sa od mája 2023 nebude prihliadať ani na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. To znamená, že na dieťa si môže uplatňovať dotáciu na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus,“ uviedli v tlačovej správe.

Tlačová konferencia strany SaS: Predstavenie tímu pre záchranu zdravotníctva (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zatiaľ čo v minulosti mali na obedy zadarmo nárok iba deti rodičov v hmotnej núdzi, tentokrát novela zákona nie je limitovaná hranicou príjmu a ide o plošné riešenie. Na dieťa v poslednom ročníku materskej školy je výška dotácie na stravu v sume 1,40 eur na deň a v prípade žiakov prvého stupňa základných škôl ide o dotáciu v sume 2,10 eur na deň. Pre žiaka druhého stupňa platí suma dotácie vo výške 2,30 eura na deň.

Nárok na dotáciu má zároveň aj rodič dieťaťa v inom ako poslednom ročníku materskej školy, ak je táto domácnosť v hmotnej núdzi, alebo príjem rodiny je najviac vo výške životného minima. Zatiaľ čo v januári 2023 poberalo dotáciu na stravu 56 736 detí, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predpokladá, že počet detí vzrastie o približne 500 tisíc detí. „Dotácia je však podmienená prihlásením dieťaťa na stravovanie pomocou zápisného lístku stravníka a zároveň žiadosťou o poskytnutie dotácie na stravu,“ doplnil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

OBEDY ZADARMO AJ PRE DETI OSEMROČNÝCH GYMNÁZIÍ Naša poslankyňa Petra Krištúfková podáva do parlamentu návrh zákona,...

Posted by Sme rodina on Tuesday, April 4, 2023

Zdá sa však, že po kritike nakoniec nezabudnú ani na deti z osemročných gymnázií. Poslankyňa zo Sme rodina Petra Krištúfková navrhla do novely zákona presadiť aj dotáciu pre týchto žiakov, ktorú plánuje podporiť aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Zmena pre žiakov osemročných gymnázií však nastane vzhľadom na potrebný čas legislatívneho procesu zrejme až s účinnosťou od 1.septembra.

Viac o téme: DotáciaNovela zákonaObedyMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu