Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Platy učiteľov v roku 2022 výrazne poklesli: Tento rok by mali narásť, tvrdia analytici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Reálne platy zamestnancov škôl sa v roku 2022 výrazne prepadli. Konštatujú to analytici z Centra vzdelávacích analýz (CVA) na svojom webe. Vlani bol priemerný plat pedagógov na základných a stredných školách 1550,20 eura v hrubom za mesiac. Ide o sumu, v ktorej sú zohľadnené aj všetky príplatky a odmeny. Zároveň sú tam okrem platov učiteľov zarátané aj platy vedúcich zamestnancov či pedagogických asistentov.

"Rok predtým títo zamestnanci zarábali v priemere 1522,30 eura, ich plat teda v roku 2022 stúpol o 1,8 percenta. Bolo to najmä vďaka tomu, že od polovice roka sa platové tarify ľudí pracujúcich v školstve zvýšili o tri percentá," uviedli analytici. Reálny obraz o tom, kam sa učiteľské platy posunuli, podľa analytikov z CVA získame, ak zohľadníme aj zdražovanie. Inflácia podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla 12,8 percenta. "A to znamená len jedno. Reálne platy pedagógov sa výrazne prepadli. Zrejme o viac ako desať percent. Potvrdilo sa, že štát v minulom roku podporil ľudí pracujúcich v školstve len minimálne," poznamenali z CVA.

Archívne video: Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorá potrebuje podľa premiéra výrazne pomôcť

Učitelia sú kategória zamestnancov, ktorá potrebuje podľa premiéra výrazne pomôcť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V minulom roku klesol aj podiel učiteľských platov na priemernej mzde v národnom hospodárstve. Pedagógovia na základných a stredných školách v roku 2022 zarábali v priemere 118,9 percenta priemernej mzdy v národnom hospodárstve. "Pritom rok predtým to bolo 125,7 percenta a v roku 2020 dokonca až 130,4 percenta. Je to výrazne strmý pád a učiteľská profesia sa môže stať ešte menej atraktívna," uviedli analytici.

Tento rok sa očakáva nárast učiteľských platov

Podľa CVA sa tento rok očakáva výraznejší nárast učiteľských platov. "Od januára vzrástli tarifné platy o desať percent a o ďalších 12 percent stúpnu v septembri. Ak zarátame aj zvyšovanie tarifných platov o tri percentá od polovice minulého roka, dostávame sa na zvýšenie o 16,1 percenta. Lenže taký vysoký nárast to zrejme nebude," tvrdia z CVA. Poukázali na to, že zamestnanci škôl už nedostanú odmenu 500 eur a v skutočnosti tak ich platy pravdepodobne stúpnu približne len o 13 percent. "Ministerstvo financií však odhaduje, že inflácia by mala dosiahnuť 9,8 percenta. A to znamená, že reálne učiteľské platy pravdepodobne stúpnu len mierne," doplnili.

Analytici konštatujú, že ak chceme do škôl pritiahnuť talentovaných ľudí, je potrebné zaviesť predvídateľnú a dlhodobú stratégiu zvyšovania platov. Pomôcť by im podľa nich mohol platový automat podľa vzoru lekárov. Za úvahu stojí aj zavedenie príplatku pre ľudí pracujúcich v regiónoch, kde sú vyššie životné náklady, prípadne vyššia konkurencia zo strany iných zamestnaní, a tak je v školách nedostatok zamestnancov.

Viac o téme: PoklesNárastSlovenskoPlat učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu