Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Politici o zdražovaní potravín: Smer-SD chce infláciu riešiť s reťazcami, SaS podnikateľským prostredím

Ladislav Kamenický a Richard Sulík v Na telo Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický a Richard Sulík v Na telo (Zdroj: TVNOVINY.sk)

BRATISLAVA – Pokiaľ by bola opozičná strana Smer-SD po nadchádzajúcich predčasných voľbách súčasťou vlády, chcela by zdražovanie potravín riešiť komunikáciou a dohodou s obchodnými reťazcami. Strana SaS sa naopak spolieha na zlepšovanie podnikateľského prostredia a zamerala by sa v prvom rade na poľnohospodársku prvovýrobu. V nedeľňajšej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedli predseda SaS Richard Sulík a poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

"Slovensko má 15,1-percentnú infláciu a eurozóna 8,6 %," uviedol Kamenický. Ešte vyššie, a to na úrovni až 29 %, je podľa neho zdražovanie potravín, pričom jednu z príčin vidí Kamenický vo vysokých maržiach obchodných reťazcov. "Hovoríme o tom, že reťazce sa tu majú ako prasce v žite na Slovensku, treba urobiť nejaké kroky, aby sa reťazce podieľali na tom, aby sa znížili ceny potravín," zdôraznil Kamenický. Okrem rokovaní s obchodnými reťazcami by Smer-SD chcel otvoriť aj plán obnovy a presmerovať časť financií na podporu potravinovej sebestačnosti Slovenska.

Vysoká inflácia aj kvôli podpore Grécka

Šéf liberálov Richard Sulík vidí prvotnú príčinu vysokej inflácie v podpore Grécka, ale aj ďalších štátov juhu Európy nákupom štátnych dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) počas finančnej krízy. "Za posledných desať rokov Európska centrálna banka vytlačila 8000 miliárd eur," upozornil Sulík. "Samozrejme, že inflácia musela jedného dňa prísť," dodal.

Ladislav Kamenický a Richard Sulík v Na telo
Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický a Richard Sulík v Na telo  (Zdroj: TVNOVINY.sk)

Inflácia sa podľa Sulíka nedá zastaviť zo dňa na deň, no je možné tlmiť jej dôsledky podporou zraniteľných skupín. Z dlhodobého hľadiska chce SaS podporovať podnikateľské prostredia tak, aby výroba bola lacnejšia, čo by malo zabezpečiť pokles inflácie. Ako príklad Sulík uviedol zbytočne prísne predpisy, ktoré idú nad rámec požiadaviek EÚ.

Sulík vyčíta zavedenie miliónových pokút pre veľkoobchodné reťazce

Zatiaľ čo Kamenický pripomenul aktivity Slovenska za vlády Smeru-SD v oblasti dvojakej kvality potravín, Sulík sociálnym demokratom vyčítal zavedenie miliónových pokút pre veľkoobchodné reťazce. Liberáli by chceli vyriešiť prípadný predaj potravín po minimálnej dobe trvanlivosti tak, že by si takýto tovar mohol zákazník zobrať zadarmo. Sulík zdôraznil, že nejde o skazené potraviny po dobe spotreby.

Viac o téme: Zdražovanie potravínSmer-SDSaSRichard SulíkLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu