Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kollár ostro reagoval na uznesenie Súdnej rady: Od Kolíkovej žiada ospravedlnenie! Kompetentní sa musia zodpovedať

Boris Kollár a Mária Kolíková
Boris Kollár a Mária Kolíková (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Súdna rada sa dnes uzniesla, že postup bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta pri zásahu NAKA, bol správny. Predseda parlamentu Boris Kollár teraz žiada, aby sa mu ministerka Kolíková ospravedlnila. Tá ho totiž odvolala z funkcie.

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár reagoval na uznesenie Súdnej rady ohľadom zásahu elitných policajtov na Okresnom súde Bratislava III. "Očakávam od ministra spravodlivosti okamžité ospravedlnenie za nekompetentné konanie ministerky Kolíkovej a požadujem plnú rehabilitáciu odvolaného predsedu súdu a rovnako aj finančnú kompenzáciu," napísal Kollár v reakcii na uznesenie Súdnej rady. "Tiež očakávam, že minister Mikulec vyvodí voči nezákonnému postupu polície patričné kroky a kompetentní sa budú za tento útok na nezávislé súdnictvo plne zodpovedať," dodal Kollár. 

 

Ocakavam od ministra spravodlivosti okamzite ospravedlnenie za nekompetentne konanie min.Kolikovej a pozadujem plnu...

Posted by Boris Kollar on Tuesday, February 14, 2023

Vtedajšieho predsedu Okresného súdu odvolala exministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Dôvodom bolo podľa jej slov manažérske zlyhanie a nie skutočnosť, či mal súd príslušníkom NAKA spis odovzdať. "Odvolanie predsedu súdu nijako nesúvisí s právnou otázkou, či mal alebo nemal byť vydaný spis alebo jeho utajovaná príloha zo súdu. Pre moje rozhodnutie to nehralo žiadnu úlohu. Predsedu súdu odvolávam, pretože som presvedčená, že pochybil ako manažér súdu," povedala vtedy ministerka. 

Dodala, že Fitt neurobil kroky k riadnej súčinnosti s vyšetrovateľmi NAKA, ktoré by boli náležité v rámci vyšetrovania podozrení z trestnej činnosti. "Predseda súdu nelegitimoval svoju pozíciu a nekonal z titulu orgánu riadenia súdu," dodala Kolíková. 

Postup bol v súlade so zákonom, konštatovala Súdna rada

Postup sudcov a vtedajšieho predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta, keď vlani v apríli odmietli vydať príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry vyšetrovací spis s utajovanou prílohou, bol v súlade so zákonom. Súdna rada SR sa na tom uzniesla na utorkovom zasadnutí. "Postup sudcov a predsedu OS Bratislava III, ktorým odmietli vydať vyšetrovací spis a jeho utajovanú prílohu na základe výzvy na vydanie veci orgánu činnému v trestnom konaní, pričom neboli zbavení mlčanlivosti a ani povinnosti zachovávať utajované skutočnosti v tajnosti, bol plne v súlade so zákonom," skonštatovala Súdna rada SR vo svojom uznesení.

Reagovala ním na Fittov podnet, ktorý sa týkal možného ohrozenia nezávislosti súdnej moci v súvislosti s postupom príslušníkov NAKA. Súdna rada SR pripomenula, že pravidlá ochrany utajovaných skutočností a manipulácie s utajovanou skutočnosťou sa musia dodržiavať bez výnimky. A to aj pri aplikácii jednotlivých inštitútov Trestného poriadku orgánmi činnými v trestnom konaní a súdmi v ktoromkoľvek štádiu konania. "Neexistuje žiadna výnimka, ktorá by umožňovala osobe viazanej povinnosťou mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach poskytnúť informácie orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu, bez predchádzajúceho oslobodenia od tejto povinnosti," zdôraznila.

archívne video

Boris Kollár o predčasných voľbách: Opozícia vyvoláva chaos, robia si kampaň na úkor daňovníkov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Príslušníci NAKA sa 25. apríla 2022 na OS Bratislava III dožadovali spisu exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a exnámestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu. Tiež utajovaných príloh. Vtedajší predseda Okresného súdu Bratislava III Roman Fitt sa obrátil so žiadosťou o zaujatie stanoviska k postupu elitných policajtov na Súdnu radu, ktorá sa celou vecou zaoberala.

Viac o téme: Súd Boris KollárNAKASúdna radaMária KolíkováOkresný súd Bratislava III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu