Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto už je vrchol! Obce, ktoré chceli naivne ušetriť na energiách, dostali nemilé prekvapenie, prišli pokuty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Gettyimages.com)

PETROVA VES/UNÍN - Toto bude zrejme pre viaceré obce ďalšia nočná mora. Ich úmysly boli dobré - nastala veľká energetická kríza, ceny plynu a elektriny sa šplhali k nekonečným výšinám, a tak sa snažili za každú cenu šetriť, napríklad aj vypínaním verejného osvetlenia, či skromnejším kúrením v úradných budovách. V nádeji, že ušetria každý jeden dobrý cent sa však prerátali a po novom roku ich dodávateľ prekvapil skutočne nepríjemnou správou - pokuta!

archívne video

Podľa Hirmana je najlepšie, ak sa na Matoviča nereaguje, spomenul si pri ňom aj na Mečiara (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prípadu sa venoval portál TVnoviny.sk. Starostovia obcí zostali skutočne v šoku po tom, ako sa ku koncu roka snažili vo veľkom šetriť. Neprišla odmena v podobe ušetrených prostriedkov, ale presný opak!

Podľa portálu ide napríklad o obec Petrova Ves, kde starosta v kontexte veľkej krízy a štátom ohlasovaného šetrenia obmedzil dávky tepla či elektriny, aby sa podarilo ušetriť v obecnej pokladnici finančné prostriedky. Prerátal sa však, keď mu po novom roku prišla spolu s faktúrou aj likvidačná pokuta vo výške 4300 eur. To všetko len za to, lebo šetrili plynom, ktorý minulý rok zdražel o 700 percent.

Toto už je vrchol!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"V štáte sa vyhlasuje veľké šetrenie, lebo energetická kríza, človek sa snaží byť zodpovedný a nakoniec sa to vráti v postihu za sporenie," povedal televízii rozhorčený starosta Petrovej Vsi Štefan Beňa. Ide však o starostu, ktorý mal "šťastie" a s dodávateľom sa po konštruktívnej debate dohodli, že pokutu nakoniec platiť nebudú. "Konštruktívnou debatou sme prišli k tomu, že nám v konečnom dôsledku preplatok bol uhradený," dodal Beňa.

Nie je v tom sám, oveľa vyššiu pokutu ohlasuje aj ďalšia obec na Záhorí

Televízia pripomenula, že toto nie je vôbec pravidlo a nie všetci sa takto môžu dohodnúť a starosta mal vlastne šťastie. Aj obec Unín mala "novoročné prekvapenie" v podobe až 10-tisícovej pokuty. "Je to 10-tisíc alebo teda cez 10-tisíc eur za to, že sme "šetrili". Teraz komunikujeme s dodávateľom, či by sa dala táto pokuta nejakým spôsobom znížiť alebo úplne odpustiť," bedáka starosta Unína Jakub Vanek.

Nejde o pokutu, ale o štandardné podmienky zmluvy, argumentuje Združenie dodávateľov

Zároveň je nutné dodať, že v prípade štandardnej zmluvy o dodávke plynu ide o štandardné podmienky. Ak totiž dodávateľ zazmluvnené množstvo plynu nedodá a ostane mu, vzniká mu strata a dožaduje sa vyrovania rozdielu. "Nenazvala by som to pokutou za šetrenie, skôr ide o pokutu možno za neznalosť vlastných zmluvných podmienok, pretože takéto sankcie v energetike fungujú už dlhé roky," vysvetlila predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

rokovanie vlády
Zobraziť galériu (4)
rokovanie vlády  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

V tomto spore niet víťaza, reaguje ZMOS

Podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka nejde o spor, kde by bol na konci dňa nejaký víťaz. "Pretože obce šetrili peniaze vďaka počasiu, predajca energie žiada, aby získali peniaze za túto energiu, ktorú pre obce zazmluvnil. Ale v tomto spore máme prehru a tou prehrou sú obecné pokladnice, ktoré to musia zaplatiť," reaguje Kaliňák. Ten tiež varoval, aby štát na toto formou nejakých kompenzácií reagoval, pretože sa podobná situácia o rok môže zopakovať.

Hovorca ZMOS Michal Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
Hovorca ZMOS Michal Kaliňák  (Zdroj: FOTO TASR – Milan Kapusta)

Viac o téme: PokutyEnergieZmluvyObceVysoké ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu