Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ceny plynu v Európe rastú: Na svedomí to má TÁTO predpoveď meteorológov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe v utorok vzrástli v reakcii na predpovede meteorológov, ktorí očakávajú ochladenie na budúci týždeň. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

archívne video

Snehová víchrica v New Yorku (Zdroj: profimedia.sk)

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v marci na burze TTF v Amsterdame v utorok do 9.23 h miestneho času vzrástla o 9,1 % na 60,15 eura za megawatthodinu (MWh). Ekvivalentný kontrakt v Spojenom kráľovstve zdražel o 8,7 %.

Pokles teplôt môže zvýšiť spotrebu plynu pri vykurovaní. Spoločnosť Maxar Technologies predpovedá na budúci týždeň chladnejšie podmienky v severnej a strednej Európe, ale teploty sa budú stále pohybovať blízko priemerných úrovní pre dané ročné obdobie. Prílevy chladného počasia udržujú energetickú krízu v Európe pri živote, aj keď najhoršie obavy sa už zmiernili vďaka pomerne teplej zime a naplneniu zásobníkov na historické maximá.

Trh je stále citlivý

Za celý január tak ceny plynu smerujú k poklesu, už druhý mesiac po sebe a narastá dôvera, že inflácia v Európe prekonala svoj vrchol. Trh je ale stále citlivý na akékoľvek známky zvýšenia spotreby plynu, ktorú ovplyvňuje najmä počasie. "Nižší dopyt po plyne s dostatkom zásob až do tohto bodu znížil riziko," povedal Tim Partridge zo spoločnosti Zenergi Group. Ale prílevy chladnejšieho počasia spolu s niektorými výpadkami v dodávkach v súvislosti s údržbou zariadení v Nórsku stále ovplyvňujú krátkodobé ceny, povedal.

Banka ING Groep očakáva, že priemerné ceny plynu sa budú v 1. polroku 2023 pohybovať v rozmedzí od 60 do 65 eur za MWh, pričom v druhom polroku sa zvýšia až na 80 eur. Aj keď to bude nárast oproti  súčasným úrovniam, bude to zároveň oveľa nižšia cena ako minulý rok, keď na konci leta a začiatkom jesene dosiahla rekordné maximá. "Určite to nevyzerá tak hrozne ako pred niekoľkými mesiacmi," uviedla banka v poznámke pre klientov tento týždeň. Existujú však dve kľúčové riziká - úplné zastavenie už aj tak obmedzených tokov plynu cez potrubia z Ruska a nárast dopytu po skvapalnenom zemnom plyne (LNG) v Číne.

Viac o téme: CenaPlynEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu