Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Okamih, ktorý rozhodol o páde vlády! Matovič podpísal demisiu a už bol v prezidentskom paláci, potom sa to stalo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Cirkus, aký tu ešte nebol. Ani dva a pol dňa nepomohlo a poslanci pred pár minútami definitívne pochovali vládu Eduarda Hegera. Nedôveru jej vyslovilo 78 poslancov, hlasovala za to celá opozícia vrátane klubu SaS. Všetko mohlo byť pritom vraj inak, Igor Matovič však predviedol niečo, čo na slovenskej politickej scéne asi ani nemá obdobu.

VIDEO Sulík: Matovič išiel prezidentke podať demisiu, podpísanú ju zamestnancovi vytrhol z ruky

Sulík: Matovič išiel prezidentke podať demisiu, podpísanú ju zamestnancovi vytrhol z ruky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

19:45 Aktualizované o vyjadrenie Igora Matoviča

20:50 Aktualizované o stanovisko šéfa kancelárie prezidentky Metoda Špačeka a vedúceho Úradu vlády SR Júliusa Jakaba

Koalícia sa snažila svoj koniec zvrátiť do poslednej chvíle. Igor Matovič preto dnes na obed na tlačovke vyhlásil, že ponúka svoju demisiu. „Slovensko nevyhnutne potrebuje pokoj. Toto konanie však prináša rozvrat. Povalenie vlády v tomto čase spôsobí totálny chaos a neschválený štátny rozpočet strádanie ľudí a mimoriadne ekonomické škody pre štát. Do politiky som vstúpil s dvoma hlavnými cieľmi - odstaviť skorumpovaných politikov od moci a takto zachránené financie dať do rúk najmä rodinám s deťmi. Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch. Dnes sú však rukojemníkmi všetci ľudia na Slovensku. Preto ponúkam SaS moju demisiu,“ vysvetlil. Ponuka mala platiť, ak klub SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu v predloženej podobe.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde
Zobraziť galériu (3)
Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde  (Zdroj: NRSR)

Následne si to premiér Eduard Heger namieril domov k Richardovi Sulíkovi a celé Slovensko s napätím čakalo, či táto ponuka zmení postoj liberálov. Ako sa ukázalo, nestalo sa tak. „Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,“ odkázala SaS necelú hodinu pred plánovaným hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde.

Okamih, ktorý rozhodol o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Skutočná bomba však prišla pár minút pred hlasovaním priamo v rokovacej sále a na svedomí ju má šéf SaS Richard Sulík. Ten totiž vylíčil verziu udalostí, ktoré sa mali odohrať v prezidentskom paláci v čase, keď išiel Igor Matovič podať do rúk Zuzany Čaputovej svoju demisiu. Sulík totiž tvrdí, že boli pripravení vyjsť vláde v ústrety, ale potom sa stalo niečo, po čom názor zmenili. „Minister financií prišiel k prezidentke, podpísal demisiu a potom to vytrhol jej pracovníkovi z rúk, že teda on si to rozmyslel,“ povedal Sulík, čím vyvolal v rokovacej sále rozruch. Nasledovalo hlasovanie, v ktorom 78 poslancov vyslovilo vláde nedôveru, čo znamená jej koniec.

 

Chcem aj na tomto mieste potvrdiť, ako dnes Igor Matovič nedoručil demisiu do prezidentskej kancelárie. Igor Matovič...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, December 15, 2022

Udalosti potvrdil aj prezidentský palác. Matovič podľa nich prišiel demisiu doručiť dnes podvečer. „Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu KP SR Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do KP SR,“ uviedli.

Matovič hovorí o tajomnom telefonáte

Minister financií Igor Matovič však veci vidí inak a novinárom vylíčil vlastnú verziu udalostí z paláca. Priznal síce, že si demisiu na poslednú chvíľu rozmyslel potom, ako dostal odkaz, že Sulík mu nevie ani tak garantovať, ako sa zachovajú pri hlasovaní. Papiere si však vraj zobral, nevytrhol ich nikomu z ruky a stalo sa tak súčasne s tým, ako mu šéf kancelárie podával kópiu demisie.

Rozhodujúcu úlohu v tom, že zmenil názor, mal mať aj telefonát od tajomnej osoby v čase, keď už bol v paláci. Človek, ktorého si vraj veľmi váži, no jeho meno prezradiť nechcel, mu mal povedať: „Bojovníci sa pred mafiou neskláňajú.“ Matovič sa preto rozhodol podľa vlastných slov neskloniť hlavu pred SaS. 

Video: Vedúci Kancelárie prezidentky SR Metod Špaček vysvetľuje, ako mu Igor Matovič vytrhol demisiu z rúk 

Vedúci Kancelárie prezidentky SR Metod Špaček vysvetľuje, ako mu Igor Matovič vytrhol demisiu z rúk (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na scénu prišli svedkovia

Slová Sulíka, Matoviča a ani Čaputovej však zrejme nestačili. Obe strany tohto konfliktu tak siahli po svedkoch. Ako prvý prehovoril šéf kancelárie prezidentky Metod Špaček. Počas toho, ako sme vytvárali kópiu, aby sme mu ju odovzdali, tak si z mojich rúk vytrhol kópiu a originál, otočil sa a odišiel,“ opísal udalosti. Popri tom mal ešte financmajster vyhlásiť: „Viete čo, rozmyslel som si to.“ Špaček tiež povedal, že počas celého aktu Matovič s niekým telefonoval a dodal, že s takým niečím sa ešte nestretol.

Video: Vedúci ÚV Július Jakab bráni Matoviča: V paláci nikomu demisiu z ruky netrhal 

Vedúci ÚV Július Jakab bráni Matoviča: V paláci nikomu demisiu z ruky netrhal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slova sa v tejto veci ujal aj vedúci Úradu vlády SR Július Jakab, ktorý sprevádzal Matoviča do paláca. Ten si však priebeh udalostí pamätá inak. Matovič podľa neho šéfovi kancelárie demisiu z rúk nevytrhol. „Pri vytvorení kópií a pri prinesení originálu aj kópie si to pán Matovič prevzal s tým, že si to rozmyslel,“ povedal.

Viac o téme: DemisiaPrezidentkaIgor MatovičRichard SulíkPád vládyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu