Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rady, ako na energetickú krízu! Spotrebiče, ktoré žerú najviac: Číslo dva vám ušetrí kopec peňazí, stačí málo

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spotreba energie vo vašej domácnosti sa líši od druhu spotrebiča ale aj od osobnej potreby, ako veľmi preferujete teplo alebo ako často daný spotrebič používate. Odborníci sa zamerali tentokrát na percentá, ktorý spotrebič vás vyjde "najdrahšie" a koľko percent energie spotrebuje.

Najviac elektrickej energie potrebuje ohrev a chladenie vašej domácnosti. Je dokázané, že je to takmer 45-50% vašej spotreby. Klimatizácie a elektrické ohrievače spotrebúvajú príliš veľa energie, aby udržali vašu domácnosť v požadovanej teplote.

Ako druhé v poradí im vyšli takzvané „upírske spotrebiče“. Teda tie, ktoré aktuálne nevyužívate, ale sú zapojené v elektrickej zásuvke. Niektorí odborníci tvrdia, že je to takmer 35% vašej celkovej spotreby v domácnosti.

Ďalším náročným spotrebičom vo vašej domácnosti je elektrický kotol. Ten pri zohrievaní vody, kúrenia, často aj podlahového zožerie veľké množstvo vašej spotreby. V domácnosti sú nemenej dôležité aj žiarovky, v priemere ide o 9 až 12% vašej spotreby. Ak ich však máte vymenené za LED, ich prevádzka stojí podstatne menej ako ich predchodcovia.

Ďalej nasledujú tradičné elektrické spotrebiče, ako chladnička, práčka a sušička. Tie spotrebujú tak 5-8% vašej spotreby. Je potrebné sa preto zamyslieť, aby práčka prala ekologickejšie a úspornejšie, odborníci odporúčajú prať najmä na 30 stupňoch Celzia a zároveň sušičku spúšťať čo najmenej. Elektrická rúra je zodpovedná za 3% vašej spotreby. Ekologickejšia a úspornejšia pri zohrievaní jedla je určite mikrovlnná rúra.

Umývačka riadu a káblová televízia spotrebúvajú 2% energie, pričom televíziu by ste nemali nechávať v takzvanom standby režime. Televízia ale aj iné spotrebiče v pohotovostnom režime totižto dokážu zvýšiť vašu spotrebu aj keď by ste to neočakávali. Napríklad tlačiareň, mikrovlnka, nabíjačky na mobil a notebook alebo počítač.

Viac o téme: SpotrebičeEnergieZdraženieEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu