Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Parlamentné fiasko, o štátnom rozpočte tento týždeň nerozhodnú: Chýbali poslanci, musí sa čakať do utorka

Poslancov nebolo dosť na to, aby rozhodli o štátnom rozpočte. Zobraziť galériu (5)
Poslancov nebolo dosť na to, aby rozhodli o štátnom rozpočte. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci mali počas dnešnej 72. parlamentnej schôdze hlasovať o novelizácii štátneho rozpočtu, ktorý sa má rozrásť o niekoľko miliárd. Celé hlasovanie však dopadlo veľkým fiaskom, pretože v sále sa neprezentovalo dostatok poslancov. Predsedovi parlamentu tak nezostalo nič iné, ako celú schôdzu posunúť. A nie len o deň neskôr, ale o celý týždeň!

archívne video

Začal sa Deň otvorených dverí NR SR, návštevníkov privítal jej predseda Boris Kollár (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kollár uviedol hlasovanie o novelizácii rozpočtu, no v 283. hlasovaní nastalo fiasko, keďže v sále sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu navrhol rezort financií alokovať v kapitole Všeobecná pokladničná správa. Zatiaľ totiž nie je definitívna detailná štruktúra a následné použitie výdavkov prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu.

Parlamentné fiasko, o štátnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV NR SR)

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (6. 10.) priblížil, že zo zvýšeného výberu daní a poistného v hodnote 1,5 miliardy eur má ísť najväčšia časť na kompenzačné schémy štátnej pomoci pre firmy ohrozené vysokými cenami energií, a to 900 miliónov eur. Na tzv. 14. dôchodky, ktoré by po schválení mohli dostať dôchodcovia v novembri, by malo ísť 207,619 milióna eur. Na kompenzácie pre verejnú správu má ísť 200 miliónov eur a na kompenzácie pre ohrozené skupiny, teda domácnosti, prípadne fyzické osoby, 190 miliónov eur.

Poslanec a líder SaS Richard Sulík po neúspešnom hlasovaní novinárom povedal, že v strane sú ochotní za návrh zdvihnúť ruky len v tom prípade, ak budú mať na papieri prezentované, kam spomínané prostriedky z navýšeného rozpočtu pôjdu. Nechcú ísť cestou pozmeňovacích návrhov. "Problém sme mali s tým, že na výdavkovej stránke nebolo napísané nič. Len bianko šek pre atómovky Igora Matoviča," kritizuje Sulík.

Parlamentné fiasko, o štátnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My sme pripravili pozmeňujúci návrh, kde tie položky presne majú ísť, včera sme to poslali SaS. Bohužiaľ, dnes sa opäť pridali k Ficovi, Sujovi, Mazurekovi a zablokovali tieto dôležité zákony. Veľmi ma mrzí, že takto sa rozhodli blokovať túto pomoc ľuďom," kritizoval svojich bývalých koaličných partnerov predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Parlamentné fiasko, o štátnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovičovci zobrali na zreteľ návrh SaS

Hnutie OĽaNO pritom vyhovelo žiadosti strany SaS a v pondelok jej poslalo pozmeňujúci návrh, ktorý presne špecifikuje použitie dodatočných prostriedkov z novely zákona o štátnom rozpočte.

Poslancov strany SaS pritom vyzvali, aby na dnešnej schôdzi umožnili prerokovanie novely. Ako pripomenuli, jej cieľom je mimoriadna pomoc dôchodcom či domácnostiam a firmám s energiami.

Nie je nič cynickejšie, reaguje Remišová

Na dnešné dianie v parlamente reaguje aj vicepremiérka Veronika Remišová zo Za ľudí, ktorá hovorí, že v čase hlbokej krízy "nie je nič cynickejšie, ako si urobiť z ľudí rukojemníkov".

 

V čase krízy nie je nič cynickejšie, ako si urobiť z ľudí rukojemníkov. Blokovanie parlamentu opozíciou = blokovanie pomoci ľuďom

Posted by Veronika Remišová on Tuesday, October 11, 2022

Zďaleka nejde o prvú prekážku

Poslanci o rozpočte v piatok (7. 10.) nerozhodli pre obštrukciu opozície, pri hlasovaní nebolo plénum uznášaniaschopné. Smer-SD žiada, aby sa rozpočet zvýšil len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. V obštrukcii je pripravený pokračovať. Liberáli označili návrh za "diletantsky" spravený a za bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

Parlamentné fiasko, o štátnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: HlasovanieNovelaŠtátny rozpočetRichard SulíkBoris KollárParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu