Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na Európu sa valí prvý tohtoročný hurikán: Ovplyvňovať bude aj počasie na Slovensku! Pekné dni skončili, TOTO nás čaká

Ilustračná fotografia
Zobraziť galériu (3)
Ilustračná fotografia (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj keď tohtoročná sezóna hurikánov začala oveľa neskôr, ako zvyčajne, už teraz je jasné, že na Európu sa blíži prvý u nebezpečných javov počasia. K pobrežiu Európy sa totiž valí mohutný hurikán Danielle, ktorý začne ovplyvňovať počasie aj na Slovensku ku koncu tohto týždňa. Na toto sa treba pripraviť.

Aj keď hurikány poväčšine robia problémy najmä v USA, ich sila vie ovplyvniť počasie aj v Európe. Súčasná hurikánová sezóna sa poriadne oneskorila a na Európu až teraz mieri prvý nebezpečný živel, ktorý bude nad našim kontinentom ovplyvňovať počasie. Aktuálne ku nám mieri hurikán Danielle, ktorý by mal nad Európu doraziť počas víkendu. Ešte predtým k nám mieri veľká zmena počasia, ktorá by sa mala na Slovensku prejaviť koncom pracovného týždňa. 

Archívne video

Hurikán Gonzalo

Vo štvrtok totiž nad naše územie dorazí tlaková níž s chladnejším a upršanejším počasím. To sem prinesie rozpadajúci sa cyklón Peggy, ktorý aktuálne zúri nad Britskými ostrovmi. Poľské weby dokonca upozorňujú ľudí, že zmena počasia bude prudká, s veľkými teplotnými rozdielmi naprieč krajinou. Meteorológovia dokonca vydali aj výstrahy pred nepriaznivým počasím. Peggy prinesie do Poľska okrem chladu aj početné zrážky a miestami aj silný vietor. 

Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA)
Na Európu sa valí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NOAA)

Rovnaký trend bude mať rozpadávajúci sa cyklón aj na Slovensku. Vo štvrtok môže našu krajinu zasiahnuť silné búrky s intenzívnymi zrážkami a silným vetrom. Podľa portálu imeteo budú zrážky na Slovensku prevládať až do piatku rána, kedy sa studený front bude postupne presúvať smerom na východ. Zrážky by k nám počas štvrtka mohli priniesť od 10 až o 30 mm zrážok. 

Následne by sa počas víkendu, najneskôr začiatkom budúceho týždňa mal nad Európu a Slovensko dostať aj rozpadajúci sa prvý hurikán sezóny, ktorý dostal pomenovanie Danielle. Aktuálne sa nachádza nad stredným Atlantikom a namiesto smerom k USA sa vybral nad Európu. Postupne by prechodom cez Atlantik mal slabnúť a k územiu Európy by mal prísť už ako post-tropická níž, ktorá by však mala byť naďalej silná a ovplyvňovať počasie prakticky v celej Európe. 

Viac o téme: HurikányHurikán DanielleSezóna hurikánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu