Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slnečné počasie a horúčavy? Zabudnite! Prichádza zamračený týždeň a udrú aj prehánky, radšej si prichystajte dáždniky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Hoci sa kalendárne leto končí až s príchodom 23. septembra, už v týchto dňoch na Slovensku pozorujeme značne chladnejšie počasie, než ako tomu bolo počas minulých týždňov. Bude pokles teplôt pokračovať, alebo sa ešte naposledy tento rok vrátia horúčavy? To sa dozviete v dnešnej predpovedi. Vopred však upozorňujeme, že nadšenci slnečného počasia tento týždeň veľmi pravdepodobne zostanú sklamaní.

archívne video

Bratislavčania si v hlavnom meste naplno užívajú jesenné počasie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac už vedia meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ktorí nepredpovedajú práve slnečný týždeň.

Pondelok

Slnečné počasie a horúčavy?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Nad karpatskú oblasť bude od severozápadu až severu naďalej zasahovať okraj rozsiahlej tlakovej výše. Začiatok týždňa bude jasný až polooblačný, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky, najmä na strednom Slovensku. Ráno v nižších polohách miestami
hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Bezvetrie alebo slabý, na juhovýchode spočiatku severný vietor 2 až 6 m/s.

Utorok

Slnečné počasie a horúčavy?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Z Nórskeho mora cez Pobaltie a Poľsko bude zasahovať nad Karpaty a Ukrajinu výbežok tlakovej výše. Zároveň sa bude v našej oblasti rozpadávať frontálne rozhranie.

Pokazí sa to v druhý pracovný deň. Bude polooblačno až oblačno, cez deň miestami až zamračené. Ojedinele, cez deň miestami, prehánky alebo dážď, výnimočne búrky. Zrána ojedinele hmla.  Najvyššia denná teplota 18 až 23, na juhozápade a juhovýchode väčšinou okolo 25 st. Slabý, cez deň na západe východný až juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Streda

Slnečné počasie a horúčavy?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Výbežok tlakovej výše, ktorý k nám bude zasahovať od severozápadu až severu bude slabnúť.

Malá, miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo dážď. Zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 16 až 11, v údoliach väčšinou 10 až 5 st. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave a pod Tatrami väčšinou okolo 20 st. Slabý, na západe prevažne juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Štvrtok

Slnečné počasie a horúčavy?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi k nám od juhozápadu postúpi teplý front.

Bude polooblačno až oblačno, od západu začne pribúdanie oblačnosti. V noci ojedinele, cez deň postupne na viacerých miestach, prehánky, dážď, ojedinele búrky. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, na západe okolo 15 st. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave a pod Tatrami okolo 20 st.

Piatok

Slnečné počasie a horúčavy?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Nad strednou Európou sa bude nachádzať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. V nej postúpi cez našu oblasť ďalej na východ okludujúci frontálny systém.

Treba očakávať oblačné počasie až zamračené a na viacerých miestach prehánky, dážď, ojedinele búrky. Cez deň od západu ustávanie zrážok a prechod k premenlivej oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 17 až 11 st. Najvyššia denná teplota 20 až 26 st.

Máme za sebou mimoriadne teplý august

Tohtoročný august bol teplý až mimoriadne teplý. Najvyššiu teplotu (37,9 stupňa Celzia)  zaznamenali 18. augusta v Senici, naopak najnižšiu v polohách do 1000 metrov nad morom 12. augusta v obci Huty (3,4 stupňa Celzia). Vyplýva to z predbežného klimatologického zhodnotenia SHMÚ.

"Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 23,5 stupňa Celzia na meteorologickej stanici Trebišov-Milhostov. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 15,8 stupňa Celzia v obci Oravice," informoval. Z hľadiska zrážok bol august podľa SHMÚ mimoriadne suchý až veľmi vlhký. Percento normálu mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie v Dudinciach - 162,1 percenta, najnižšie v Kamenici nad Cirochou - 6,6 percenta.

 

Predbežné klimatologické zhodnotenie AUGUSTA 2022 August 2022 skončil na Slovensku po teplotnej stránke podľa normálu...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, September 4, 2022

V Kamenici nad Cirochou bol tiež najnižší mesačný úhrn - 5,3 milimetra. Veľmi nízky mesačný úhrn zrážok bol aj na staniciach Hraň (6,5 milimetra), Slovenská Kajňa (7,9), Strážske (8,7) a Klenová (9,2). Najvyšší mesačný úhrn zrážok namerali v obci Oravice, a to 186,9 milimetra. "Nad 130 milimetra bol mesačný úhrn zrážok aj na staniciach Lokca (169,6), Tatranská Javorina (165,1), Lipovce (146,6) a Gbelce (136,4)," dodal ústav.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu