Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Lietadlo s pozostatkami kardinála Tomka priletelo z Vatikánu do Bratislavy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Pozostatky kardinála Jozefa Tomka sú už na Slovensku. Lietadlo s rakvou priletelo vo štvrtok popoludní z Vatikánu na bratislavské letisko M. R. Štefánika.

Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa dopoludnia uskutočnila posledná rozlúčka so zosnulým Tomkom. Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František. Verejnosť sa bude môcť s kardinálom Tomkom rozlúčiť v nasledujúcich dňoch v Bratislave aj Košiciach. V piatok a sobotu (12. - 13. 8.) budú vystavené jeho pozostatky na verejnú úctu v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h, následne sa uskutoční v obidva dni svätá omša. 

Lietadlo s pozostatkami kardinála Tomka priletelo z Vatikánu do Bratislavy (Zdroj: Topky/Maarty)

V nedeľu a pondelok (14. - 15. 8.) bude telo Tomka v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Verejnosť si ho môže uctiť v nedeľu v čase od 16.00 do 21.00 h a v pondelok od 9.00 do 12.00 h. V oboch katedrálach budú umiestnené kondolenčné knihy. Omša s pohrebnými obradmi sa uskutoční v utorok 16. augusta so začiatkom o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

AKTUÁLNE Lietadlo s pozostatkami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku. Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok (8. 8.) vo svojom byte v Ríme, kde sa oňho starali Milosrdné sestry svätého Vincenta de Paul (satmárky).

AKTUÁLNE Lietadlo s pozostatkami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: KardinálPozostatkyBratislavaVatikánJozef Tomko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu