Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pohreb kardinála Tomka je na konci, pápež pôsobil unavene: Pozostatky privezie vládny špeciál!

kardinál Jozef Tomko Zobraziť galériu (4)
kardinál Jozef Tomko (Zdroj: TASR / Martin Baumann, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

RÍM - Posledné zbohom, posledná rozlúčka. V pondelok obletela Slovensko mimoriadne smutná správa o úmrtí jediného slovenského kardinála Jozefa Tomka. Ten sa dožil úctihodného veku 98 rokov. Cirkev sa aktuálne pripravuje na dva pohreby, ktoré kardinál bude mať - a to v Ríme a následne v Košiciach. Ten v Ríme začne už o malú chvíľu a budeme ho sledovať ONLINE.

Archívne VIDEO S. Zvolenský: Kardinál Tomko bude pochovaný v katedrále sv. Alžbety v Košiciach

S. Zvolenský: Kardinál Tomko bude pochovaný v katedrále sv. Alžbety v Košiciach (Zdroj: TASR / Martina Kriková)

12:07 Pohreb kardinála Tomka je na konci. Jeho ostatky dnes prinesie vládny špeciál spolu so slovenskou delegáciou na bratislavské letisko približne o 16:30. 

12:01 Pápež František už predsedá obradu posledného odporúčania (ultima commendatio) a rozlúčky (valedictio). Oblečený v liturgickom plášti pluviál osobne prednáša modlitby nad rakvou. Oblečené má biely plášť s červenou štólou. So zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom odišla osobnosť s pevnou vierou, so skutočnou spiritualitou a živým cirkevným cítením. Dekan kardinálskeho zboru Giovanni Battista Re to uviedol vo štvrtok na poslednej rozlúčke s Tomkom vo Vatikáne, na ktorej záverečný obrad vykonal pápež František

11:54 Na pohrebe sú prítomní štátni predstavitelia, ale aj slovenský biskup na Islande Dávid Bartimej Tencer, či ďalší cirkvení hodnostári zo Slovenska. V bazilike len málo ľudí má rúška či respirátor, zväčša ich prítomní ani nemajú. 

11:42 Na pohrebe je okrem slovenského veľvyslanca pri Svätej stolici Marek Lisánsky, ale Veľvyslanec Maďarska pri Svätej stolici a Zvrchovanom Maltézskom ráde Eduard Habsburg. 

11:35 Pápež počas omše miestami pôsobil unavene. 

11:28 Kardinál Giovanni Battista Re počas omše spomína na kardinála a pripomína dôležité miľníky v jeho živote. Pripomenul, ako ho pápež Benedikt XVI. vyslal zastúpiť pápeža na slávenie do Moskvy. Tomko vedel plynule rozprávať po rusky.  

11:08 Omša slávi s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pri oltári katedry v zadnej lodi baziliky ju spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi celebruje dekan kardinálskeho zboru kardinál Giovanni Battista Re, ktorý bol Tomkov priateľ. Slávenie prebieha v taliančine a latinčine.

11:03 Pápež František je rovnako prítomný na omši, sedí v kresle, ešte pred lavicami. Rakva, v ktorej je uložený kardinál Tomko, je položená na zemi pred oltárom a je na nej položená kniha. 

Pohreb kardinála Tomka je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto TV Lux)

10:55 Do baziliky v Ríme, kde sa koná pohreb, už prichádzajú cirkvení hodnostári. Bazilika je plná. 

10:45 Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský vníma ako zadosťučinenie, že pozostatky kardinála Jozefa Tomka privezie vo štvrtok na Slovensko "vládne" lietadlo. Uviedol to pred štvrtkovou rozlúčkou so zosnulým kardinálom v Ríme, informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe. 

10:35 Kardinál Dominik Duka, emeritní arcibiskup pražský, považuje za svoju povinnosť, aby sa so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom rozlúčil osobne v jeho rodnej arcidiecéze v Košiciach. Uviedol to na svojom webe s tým, že odchod Tomka je do istej miery správou bolestnou. Poukázal však, že odišiel najstarší kardinál kardinálskeho zboru menovaný pápežom Jánom Pavlom II. Duka bude predsedať pohrebnej svätej omši za zosnulého kardinála Tomka v utorok 16. augusta v Košiciach.

Pohreb kardinála Tomka je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto TV Lux)

10:32 Konferencia biskupov Slovenska (KBS) odporúča veriacim, aby počas rozlúčky so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom v Bratislave priniesli predovšetkým "duchovné kytice". Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe. "Duchovné kytice vo forme modlitieb a prosieb o večné šťastie otca kardinála v nebeskom domove, ako aj obetovanie osobnej účasti na svätej omši a na svätom prijímaní," uvádza sa na webe KBS. Ako dodáva, kardinál bol emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, preto veriaci môžu podľa vlastného uváženia podporiť niektorú z katolíckych misií vo svete. Priamo v Katedrále sv. Martina v Bratislave osobitná zbierka nebude.

10:30 Vo Vatikáne bude pohreb kardinála realizovaný podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. "Omša bude v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pápež František oblečený v pluviáli – liturgickom plášti – prednesie záverečné modlitby nad rakvou položenou na dlažbe, respektíve na rozprestretom koberci," priblížila Konferencia biskupov Slovenska.

10:15 Veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky uviedol, že slovenský biskupský zbor pricestuje do Ríma vládnym špeciálom, ktorý následne prepraví telesné pozostatky zosnulého kardinála Tomka na Slovensko.

Pohreb kardinála Tomka je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto TV Lux)

10:00 Vo Vatikáne sa začne posledná rozlúčka vo štvrtok o 11.00 h. Pohrebnú omšu pri oltári katedry v zadnej lodi Baziliky sv. Petra bude podľa KBS celebrovať dekan kardinálskeho kolégia kardinál Giovanni Battista Re spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi. Obradu posledného odporúčania a rozlúčky bude predsedať pápež František.

Viac o téme: OnlineJozef TomkoPápež FrantišekKardinál Jozef TomkoSmrť Jozefa TomkaPohrebné obrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu