Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlavný web štátu na styk s verejnosťou spadol: Nefungoval pár hodín, šíria sa aj správy o preseknutom kábli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

BRATISLAVA - Hotová informačno-technologická pohroma opäť postihla Slovensko. Tentokrát však nejde o žiadne nalepené či uniknuté jednoduché heslo od štátneho portálu, ale o samotný prístup na tieto stránky. Web Slovensko.sk totiž už nefunguje niekoľko hodín a jeho spätná oprava neprichádza a neprichádza. Web je pritom pre mnoho ľudí dôležitou súčasťou.

archívne video

Veronika Remišová o partnerskej dohode s EK a čerpaní eurofondov na Slovensku (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Aktualizované 10:17 - Remišová hovorí o závažnej poruche

Prísľub funkčného webu do hodiny dala ľuďom aj kompetentná vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá odôvodnila výpadol ešte vážnejšou príčinou. Tá dokonca hovorí o zhorení optických káblov a na oprave museli pracovať celú noc.  

Hlavný web štátu na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Aktualizované 10:02 - Štátny web opäť naskočil

Stránka Slovensko.sk po niekoľkých hodinách opäť funguje. 

Očividne však ešte nie je po všetkom. Finančná správa (FS) SR v stredu upozornila, že používatelia portálu finančnej správy sa dočasne nemôžu registrovať, prihlásiť do svojej osobnej internetovej zóny pomocou eID karty a podpisovať podania kvalifikovaným elektronickým podpisom. Rovnako nie sú dostupné aplikácie eDane. Dôvodom je mimoriadna odstávka Ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk.

"Finančná správa nemá dosah na fungovanie stránky www.slovensko.sk. Je však povinná využívať ju pri prístupe na svoj portál a tiež pri podpisovaní dokumentov," uviedla FS s tým, že prihlásenie pomocou ID a hesla a podpisovanie dokumentov elektronickou značkou je funkčné.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá portál prevádzkuje,  avizovala, že oficiálne stanovisko pošle po vyriešení a preverení vzniknutého problému.


Web Slovensko.sk pritom slúži ako elektronická verzia Ústredného portálu verejnej správy, pomocou ktorej vykonávajú rôzne styky so štátom viaceré súkromné a podnikateľské subjekty v krajine. Takýto výpadok ich teda určite nepoteší. Na webe sa napríklad využíva aj šifrovaný prístup k súkromným informáciám pomocou čítačky elektronických občianskych preukazov a mnoho iného.

Portál však už od včerajšieho poludnia hlási chybové hlásenie o dočasnej nedostupnosti. Oprava webu však trvá už oveľa dlhšie, než by niekto pri takto dôležitej štátnej stránke čakal.

Hlavný web štátu na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: slovensko.sk)

Nebol to len problém stránky Slovensko.sk

Situácia však bola ešte horšia, keďže podľa portálu Živé.sk počas utorka nefungovali aj rôzne iné štátne portály ako korona.gov.sk, vlada.gov.sk či samotná stránka NASES-u (Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby).

Tie však krátko pred treťou hodinou poobede opätovne spojazdnili svoje služby. Na nefungujúcom brehu tak stále ešte zostáva portál Slovensko.sk, ktorý nefunguje ani v doobedňajších hodinách počas stredy.

Je tu dokonca indícia o preseknutom kábli

Dôvody nedostupnosti podľa už zmieneného portálu oficiálne známe nie sú. Pavel Karel, ktorý NASES vedie, na tlačovej konferencii na túto otázku reagoval tak, že existujú dokonca indície o preťatí kábla internetovej infraštruktúry. Nič však nie je zatiaľ potvrdené. "Vyzerá to tak, že ten problém bude asi fyzického charakteru a niekde neďaleko. Indícia je, že asi je niekde preťatý kábel," povedal.

Hlavný web štátu na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V rámci tejto problematiky sme sa obrátili na samotný NASES a aj na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), ktoré vedie Veronika Remišová. Na ich stanovisko stále čakáme.

Viac o téme: WebVýpadokSlovensko.skNASESMIRRINefunkčnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu