Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Remišová podpísala partnerskú dohodu pre eurofondy: Platiť bude až do roku 2027

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová v pondelok v Bruseli podpísala Partnerskú dohodu medzi Európskou komisiou a Slovenskom na obdobie 2021 – 2027, ktorá je strategickým plánom pre čerpanie eurofondov na toto obdobie.

K podpisu dohody došlo po trojstrannom pracovnom stretnutí podpredsedníčky vlády SR s eurokomisárkou  pre regionálny rozvoj Elisou Ferreirovou a eurokomisárom pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolasom Schmitom v bruselskom sídle exekutívy EÚ.

Veronika Remišová o partnerskej dohode s EK a čerpaní eurofondov na Slovensku (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Remišová spresnila , že z eurofondov na najbližšie sedemročné obdobie Slovensko získa takmer 13 miliárd eur. Euromisárka Ferreirová zároveň upozornila, že nejde o "ukončený proces", lebo exekutíva EÚ bude pozorne sledovať a monitorovať implementáciu programov, ktoré majú byť financované zo spoločného európskeho rozpočtu.

Partnerská dohoda má pomôcť Slovensku plniť kľúčové priority EÚ

Slovensko dohodu uzatvára v poradí ako 16 členská krajina EÚ a na obdobie 2021 – 2027 dostane 12,8 miliardy eur. Suma má investične podporiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť a zároveň pomôže Slovensku plniť kľúčové priority EÚ, a dosiahnuť tak zelenú a digitálnu transformáciu a sociálnu spravodlivosť.

"Dohoda je kombináciou odvahy a ambicióznosti a to v najťažšej časti dejín samostatného Slovenska, v dobe po pandémii koronavírusu a počas vojny na Ukrajine, energetickej krízy a celosvetovej inflácie," uviedla Remišová počas  tlačovej konferencie s eurokomisárkou pre regionálny rozvoj Elisou Ferreirovou a eurokomisárom pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolasom Schmitom.

Viac o téme: BruselEurofondyDohadaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu