Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Remišová chce zažehnať koaličnú krízu: Víta iniciatívu premiéra! Sulíka a Matoviča žiada o zmierenie

Veronika Remišová Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda by mala aj od septembra pokračovať v štvorkoalícii. Myslí si to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá žiada, aby šéfovia SaS a OĽANO Richard Sulík a Igor Matovič ukončili medzi sebou osobný konflikt. Zároveň víta iniciatívu premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na urovnanie koaličných sporov medzi nimi.

"Verím, že obaja partneri si uvedomujú svoju zodpovednosť, ktorú majú za Slovensko a že koalícia bude pokračovať," uviedla Remišová. Povaliť vládu v najťažšom období je podľa nej zbabelosť. Poukázala napríklad na infláciu, zdražovanie, dôsledky vojny na Ukrajine a hrozbu nedostatku plynu počas zimy.

Celosvetová inflácia dolieha podľa Remišovej na všetky krajiny v Európskej únii. "A môže byť veľmi lákavé z tohto obdobia vyviaznuť s vidinou získania politických bodov," vyhlásila. Na otázku, či sa neobáva, že jej strana príde o jedno ministerstvo, povedala, že sa obáva len toho, že sa dvaja koaliční partneri nedohodnú.

Začalo sa sťahovanie datacentra NASES: Štátu poskytne vyššie bezpečnostné štandardy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spor v koalícii sa opäť vyostril po prelomení veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku. Pre útoky Matoviča SaS prestala opätovne chodiť na koaličné rady, vypovedala koaličnú zmluvu a očakáva do konca augusta novú. Žiada tiež odchod Matoviča z vlády. Ak sa ich požiadavky nenaplnia, ministri SaS chcú opustiť k 31. augustu vládu.

MIRRI vyhlásilo výzvy na prípravu projektov v zdravotníctve a životnom prostredí

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlásilo dve výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na prípravu projektov zameraných na národné parky a výstavbu nemocníc spolu za 15 miliónov eur. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

"Prvá projektová výzva sa týka zdravotníctva. Stavba nemocníc je beh na dlhé trate, a preto sme pre ministerstvo zdravotníctva vyčlenili sumu osem miliónov eur," povedala Remišová. Tieto financie by mali slúžiť na projektovú prípravu výstavby nemocníc Rázsochy a nemocnice v Martine.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ďalších sedem miliónov eur pripravilo MIRRI na prípravu projektov zameraných na národné parky. Peniaze sú určené pre ministerstvo životného prostredia, jeho podriadené organizácie a pre správy národných parkov. "Práve z tohto si môžu financovať projekty na zlepšenie infraštruktúry. Z výzvy si môžu obstarať dokumentáciu potrebnú na územné plánovanie, vydanie stavebného povolenia, obstaranie regulačných plánov, územných štúdií," priblížila Remišová.

Samotné projekty budú financované z nových eurofondov. Zle pripravené projekty boli doteraz podľa Remišovej jedným z najväčších problémov čerpania eurofondov. Práve novinka, ktorou je financovanie projektovej prípravy, by mala situáciu zlepšiť.

Nové datacentrum NASES poskytne štátu vyššie bezpečnostné štandardy

Nové datacentrum Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) poskytne štátnym IT systémom vyššie bezpečnostné štandardy. Oznámila to v utorok na tlačovej konferencii vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), za účasti generálneho riaditeľa NASES Pavla Karela.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Začali sme sťahovanie datacentra NASES, ktoré spravuje infraštruktúru štátu, do nových priestorov štátnej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP)," spresnila Remišová s tým, že za bývalej vlády boli kľúčové datacentrá "v domčeku na úrade vlády, do ktorého zatekalo, bezpečnosť bola v katastrofálnom stave". Druhé datacentrum bolo podľa nej v súkromných priestoroch, za prenájom ktorých štát platí "veľké peniaze".

"Sťahujeme sa do priestorov vo vlastníctve štátnej spoločnosti. Len na nájme ušetríme v horizonte 10 rokov 5 miliónov eur. Nové priestory v SPP majú o dve triedy vyšší bezpečnostný štandard ako pôvodné datacentrum, ktoré bolo na Úrade vlády SR. Nové datacentrum sa nachádza v chránenom areáli, má zabezpečené alternatívne zdroje energie a zvyšuje základnú úroveň bezpečnosti. Takto si predstavujem profesionálne riadenie štátneho IT - úspory, efektivita, bezpečnosť," zdôraznila Remišová.  

Skok štátneho datacentra z vládneho domčeka do priestorov v SPP je podľa Karela "diametrálny". "Získali sme nielen kvalitnejšie, ale aj väčšie priestory, ako sú doterajšie. Sťahovanie sa začalo v máji, dnes tam máme presťahovaný nový uzol Govnetu. Máme presťahovaný uzol systému pre riadenie incidentov kybernetickej bezpečnosti, ktoré sa už tiež uvádza do prevádzky. V blízkej dobe sa pripravuje sťahovanie slovenskej národnej certifikačnej autority, záložného systému. Začína sa inštalácia novej infraštruktúry pre ústredný portál verejnej správy, ktorá je v súčasnosti, slušne povedané, zastaraná," doplnil Karel s tým, že sťahovanie systémov a aplikácií "bude trvať približne nasledujúci rok".

Viac o téme: Koaličná krízaVeronika RemišováMIRRI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu