Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kolíková si chce preštudovať zákon o podpore nájomného bývania: Musíme sa na to pozrieť a zvážiť zmenu

Mária Kolíková Zobraziť galériu (3)
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Na riziko, že z výstavby nájomných bytov môže profitovať aj firma, ktorá bola vymazaná z registra partnerov verejného sektora, sa chce pozrieť ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (SaS). Po rokovaní vlády uviedla, že o tomto riziku nevedela, chce sa preto bližšie zoznámiť s problematikou.

"Je to pre mňa nová informácia, musíme sa na to pozrieť a prípadne zvážiť zmenu právnej úpravy," pripustila ministerka.  Nechcela však špekulovať o tom, či to nemôže vyvolať trenice s hnutím Sme rodina, ktoré zákon o podpore výstavby štátnych nájomných bytov presadilo. "V prvom rade sa na to musím pozrieť, nepredbiehajme," uviedla.

Ministerka spravodlivosti Kolíková si chce preštudovať zákon o podpore nájomného bývania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

S informáciou o tom, že schválený zákon umožní štátu nepriamo spolupracovať aj s firmami, ktoré boli vymazané z tzv. protischránkového registra, prišiel Denník N.

Kolíková si chce preštudovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Cieľom zákona o štátnej podpore nájomného bývania, ktorý 8. júna podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová, je vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania. Zákon má riešiť aktuálne problémy v oblasti bývania na Slovensku, a to sú fyzická a cenová dostupnosť bývania pre široké skupiny obyvateľstva.

Kolíková si chce preštudovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zabezpečí sa taxatívna špecifikácia spôsobov obstarávania bytových domov prenajímateľmi na účely poskytovania bytov do štátom podporovaného nájomného bývania. Rozšírili sa tiež možnosti nadobúdania bytových domov aj prostredníctvom nadobudnutia podielu v obchodnej spoločnosti, ktorá je vlastníkom týchto bytových domov.

Kolíková zvažuje zmenu pri dohode o vine a treste

Minister spravodlivosti by mohol mať oprávnenie podať pri dohode o vine a treste dovolanie, uvažuje o tom Kolíková. Po rokovaní vlády to uviedla v súvislosti s medializovaným prípadom zneužívania maloletej kňazom, za čo ho odsúdili na podmienečný trest. Keďže ide o dohodu o vine a treste, ministerka do prípadu nemá možnosť zasiahnuť. "Ukazuje sa, že by bolo dobré, aby tu bol ešte ďalší subjekt, ktorý by do toho mohol vstúpiť," vyhlásila Kolíková.

K medializovanému prípadu si šéfka rezortu vyžiadala na nahliadnutie spis. Zaujíma ju, či nie je základný problém v právnej kvalifikácii skutku. "To znamená, že sadzba by aj bola dostatočná, ale bola to zlá právna kvalifikácia," povedala. Za pokračujúci zločin sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa odsúdili minulý týždeň kňaza Františka O. na trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky. Sudkyňa sa stotožnila s návrhom prokuratúry a schválila dohodu o vine a treste. Na prípad upozornila TV Markíza.

Viac o téme: PodporaBývanie ZákonMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu