Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer má tajné informácie: Na členov strany sa má pripravovať ďalšie obvinenie! Budú nás chcieť zatvoriť

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na predstaviteľov Smeru-SD sa má pripravovať ďalšie obvinenie. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico. Šíria sa informácie, že sa pripravuje ďalšie obvinenie a že nás budú chcieť opäť zatvoriť, povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Trestné konania vedené aj proti nemu označil za zmanipulované. Zopakoval, že vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) majú pracovať na základe politických objednávok. 

Archívne VIDEO Fico začína petičnú akciu za koniec Hegerovej vlády, rokoval už aj s viacerými stranami

Fico začína petičnú akciu za koniec Hegerovej vlády, rokoval už aj s viacerými stranami (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva

"Podávame rôzne podania, počnúc návrhom generálnemu prokurátorovi či sťažnosti na postup vyšetrovateľov. Obrátili sme sa už na Európsky súd pre ľudské práva," vyhlásil v súvislosti s aprílovým obvinením zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. "Dozorujúci prokurátor Matúš Harkabus prehliada antedatovanie jednotlivých dokumentov," poukázal na nezrovnalosti v trestnom konaní exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý čelí tiež obvineniu.

Smer má tajné informácie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico tvrdí, že manipulácie sú vo viacerých prípadoch. "Úrad špeciálnej prokuratúry je preukázateľne riadený politikom, človekom, ktorý je Igorovi Matovičovi (OĽANO) zaviazaný," podotkol. Hovorí o pokynoch urobiť zo Smeru-SD zločineckú skupinu a pozatvárať predstaviteľov opozície. Ministerstvo vnútra (MV) SR vníma uvedené tvrdenia ako politické a hrubo manipulatívne. "Spochybňovanie procesov vnímame ako snahu o prikrytie závažných podozrení z minulosti a snahu o prekrytie závažných podozrení z obrovských korupčných krokov dvanástich rokov vládnutia zástupcov predmetnej politickej strany," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Opätovne zdôraznila, že sú orgány činné v trestnom konaní slobodné. "Dôkazom toho je, že ľudia spriaznení s vládami Smeru vypovedajú o vážnych podozreniach z obrovských korupčných krokov a ďalších závažných podozreniach z trestných činov," podotkla s tým, že na základe svedeckých výpovedí priamych účastníkov páchania trestnej činnosti sú ľudia vyšetrovaní, žalovaní a v prípadoch nominantov vlád pod vedením strany Smer-SD dokonca odsúdení. "K verejne vyslovovaným tvrdeniam obvinených osôb sa Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadrovať nebude, dozor nad zachovávaním zákonnosti v prípravnom konaní je vykonávaný v zmysle príslušných ustanovení Trestného poriadku a iných všeobecne záväzných právnych predpisov," reagoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Údajne založil zločineckú skupinu 

Vyšetrovateľ NAKA v apríli v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödör. a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Viac o téme: KauzaSúmrakRobert FicoSMERPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu