Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žiadna z referendových otázok neskracuje volebné obdobie súčasného parlamentu, tvrdí Vincent Bujňák

Na snímke rokovacia sála počas 60. schôdze Národnej rady SR. Zobraziť galériu (4)
Na snímke rokovacia sála počas 60. schôdze Národnej rady SR. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Žiadna z dvoch navrhovaných referendových otázok neskracuje volebné obdobie súčasnej Národnej rady (NR) SR. V reakcii na spustenie petičnej akcie opozičného Smeru-SD k referendu o predčasných voľbách to uviedol právnik Vincent Bujňák z Univerzity Komenského v Bratislave.

"Pri skúmaní dvoch zverejnených referendových otázok možno hneď na úvod konštatovať, že v prípade platných výsledkov referenda by ešte automaticky nedošlo k vyhláseniu nových parlamentných volieb, pretože žiadna z otázok neskracuje volebné obdobie súčasnej Národnej rady SR," priblížil Bujňák. Prvá otázka sa zároveň podľa neho dostáva do kolízie so závermi Ústavného súdu (ÚS) SR. Ten v júli 2021 totiž konštatoval, že referendová otázka musí smerovať k vytvoreniu všeobecného pravidla. "O vytvorenie všeobecného pravidla nepôjde, ak sa otázka týka konkrétneho prípadu a použije sa len jednorazovo, bez možnosti ďalšieho použitia na iný prípad," dodal.

Fico začína petičnú akciu za koniec Hegerovej vlády, rokoval už aj s viacerými stranami

Fico začína petičnú akciu za koniec Hegerovej vlády, rokoval už aj s viacerými stranami (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Žiadna z referendových otázok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prvá otázka má znieť: "Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu?" Druhá otázka sa týka zmeny ústavy: "Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?" "Pri druhej otázke možno z vecného hľadiska upozorniť, že ak by prešla v navrhovanej podobe, referendum o predčasnom skončení volebného obdobia akejkoľvek Národnej rady SR by sa mohlo konať aj okamžite po riadnych parlamentných voľbách," povedal s tým, že podobný model má Lichtenštajnsko. 

 

Referendum 2022 bude úspešné, ak sa všetci zapojíte. Ak chcete, aby táto vláda skončila čím skôr, pomôžte nám, prosím, pri zbere podpisov. Ide o našu vlasť, o naše Slovensko 🇸🇰

Posted by Juraj Blanár on Friday, June 10, 2022

Referendum má mať dve otázky 

Žiadna z referendových otázok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V súlade s nálezom Ústavného súdu platí, že zamýšľané referendum by v prípade platných výsledkov vyvolávalo právne účinky. Ak preto niektorí ústavní právnici pred júlom 2021 hovorili, že platné výsledky referenda sú len drahým prieskumom verejnej mienky, dnes sa o právnej záväznosti výsledkov diskutovať nemusí, pretože vec je jasne vyriešená Ústavným súdom," podotkol Bujňák. Smer-SD v piatok (10. 6.) spustil petičnú akciu k referendu, ktoré chce spojiť s jesennými voľbami 29. októbra. Referendum má mať dve otázky, prvá časť referenda sa má týkať demisie vlády a druhá zmeny ústavy.

Viac o téme: VoľbyReferendumOtázkyRobert FicoSmerNRSRVincent Bujňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu