Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ONLINE z NR SR: Fico hovorí o zaujatosti! Šéfka výboru sa stretla s Lipšicom... áno, bola som na pohrebe

Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prvý rokovací deň o žiadosti o súhlas s vydaním šéfa Smeru Roberta Fica majú poslanci za sebou. Začal sa búrlivo a poslanci Smeru sa zrejme rozhodli, že schôdza bude trvať dlho. Do rozpravy sa okrem koaličníkov prihlásili aj všetci členovia strany. Niektorí plánujú v rozprave vystúpiť opäť. Smer požaduje aj tajné hlasovanie, no koalícia je proti. Prvý deň bol plný napätia a plný urážok. Nechýbali ani protesty.

  • štvrtok začali poslanci rokovať o vydaní Fica, rokovanie prerušilo hlasovanie o odvolaní Mikulca a hodina otázok
  • do rozpravy sa celkovo písomne prihlásilo 35 poslancov, zatiaľ vystúpilo 5 rečníkov
  • prihlásili sa všetci poslanci Smeru, aj tí, ktorí sú roky nečinní, niektorí koaliční poslanci hovoria o zdržiavaní schôdze
  • okrem iného sa konal aj protest pred parlamentom, kde padali vulgarizmy na adresu koalície či prezidentky Čaputovej
  • hlasovanie sa očkáva najskôr v utorok, no je to nepravdepodobné

NAŽIVO z parlamentu

VIDEO Vystúpenie Anny Zemanovej

Súhlasom so žiadosťou o vydanie poslanca Fica do väzby nesúdime, nejde o akt pomsty či snahu zbaviť sa opozičného politika, uviedla Zemanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:07 Ďalší rokovací deň sa skončil

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár ukončil druhý rokovací deň k téme žiadosti o súhlase s vydaním Fica po tom, ako odznela aj posledná faktická poznámka k vystúpeniu Ľubomíra Vážneho. Schôdza bude pokračovať v utorok ráno. Pôvodne sa očakávalo, že v utorok by sa mohlo aj hlasovať, no teraz je jasné, že sa to nestihne. Z celkovo 35 prihlásených rečníkov doteraz vystúpilo len deväť.

13:36 Nasleduje 16 faktických poznámok, dnešné rokovanie sa zrejme týmito poznámkami skončí.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)

13:30 Aj Ľubomír Vážny číta svoj prejav v rozprave podobne, ako Vaľová. Tá dnes opäť viackrát povedala, že koaličníci si "niečo šlehli" a poprela, že povedala, že fetujú.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)

13:24 Blanár informoval, že dostal žiadosť o zmenu poradia rečníkov. Nasledovať tak v rozprave bude Ľubomír Vážny zo Smeru, Pellegrini dnes nevystúpi.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)

13:11 Ďalším vystupujúcim v rozprave by mal byť Peter Pellegrini, ak sa do sály nedostaví, pokračuje ďalší prihlásený, ktorým je Ľubomír Vážny. Rokovací deň končí o necelých 50 minút. Poslanci zatiaľ stále reagujú faktickými poznámkami.

Fico Faktická (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:53 Lipšic reaguje na Ficove vyjadrenia, že sa mal stretnúť so šéfkou výboru

"Obvinený poslanec R. F. dnes uviedol, že má informácie o mojom stretnutí s predsedníčkou mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR Annou Andrejuvovou. Je verejne známou vecou, že poslankyňa Anna Andrejuvová bola v minulosti mojou kolegyňou na Ministerstve spravodlivosti, Ministerstve vnútra, ako aj v Národnej rade SR. V pondelok dňa 25. 4. 2022 sa, rovnako ako iní moji bývalí či súčasní kolegovia, zúčastnila pohrebu môjho otca, kde bola mne a mojej rodine vysloviť svoju kondolenciu," napísal.

 

K TVRDENIAM OBVINENÉHO R. F. Obvinení, ako aj ich obhajcovia, majú právo zavádzať a klamať. Je to výlučne vecou...

Posted by Daniel Lipšic on Friday, April 29, 2022

Od pohrebu môjho otca som sa s ňou nikdy a nikde nestretol, ani nekomunikoval žiadnym iným spôsobom.

12:37 Robert Fico je podľa Vaľovej obvinený len na základe výpovedí kajúcnikov. Bráni Fica, ktorý sa podľa nej spravodlivosti nebráni, chodí vypovedať a neskrýva sa.

12:31 K rečníckemu pultu sa postavil Richard Takáč. Stihol povedať "dobrý deň" a poslankyňa Vaľová sa už prihlásila s faktickou poznámkou.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:10 Schôdza už beží viac ako tri hodiny. Vystúpiť zatiaľ stihli len dvaja rečníci, prihlásených je ešte 27 poslancov, hlásiť sa môžu aj ústne. Svoje opätovné prihlásenie už včera avizovali Ľuboš Blaha a Juraj Blanár. Ako ďalší by mal vystúpiť Richard Takáš za Smer, po ňom je na zozname rečníkov šéf mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini. V sále však nie je ani jeden predstaviteľ Hlasu. Odídenci od Fica však už včera uviedli, že šéfa Smeru podporia. Schôdza by sa mala skončiť o necelé dve hodiny.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:07 Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že poslanecké grémium bolo bezpredmetné. "Vysvetlili sme si, aké je procesné postavenie Anny Andrejuvovej. Ona nie je navrhovateľka návrhu o vydaní súhlasu na väzbu Roberta Fica, je ním generálny prokurátor." Na schôdzi ani na jej pôsobení sa nič nemení.

12:02 Viacerí poslanci Smeru vyťahujú dookola vyjadrenia docenta Eduarda Burdu, ktorý označil uznesenie za prehnané. Mnohí vrátane policajného šéfa Hamrana uviedli, že to bolo nešťastné vyhlásenie.

11:23 Na Kamenického bude faktickými poznámkami reagovať 25 poslancov, zrejme to nestihnú ani do konca dnešného rokovacieho dňa. Či sa predĺži, ešte nie je jasné, no medzi poslancami nie je vôľa rokovať do večera, prípadne cez víkend. V pléne je len pár poslancov, väčšina je zo strany Smer. 

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:17 Dnešný rokovací deň by mal skončiť o 14. Kamenický reční pred takmer prázdnou sálou.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:13 Rozprava pokračuje vystúpením Ladislava Kamenického. 

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:02 Schôdza pokračuje. V pléne neodznelo, aké sú výsledky poslaneckého grémia ani čo presne chcel Fico procedurálnym návrhom dosiahnuť.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:35 V parlamente aktuálne prebieha poslanecké grémium.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:28 Šéfka výboru potvrdila stretnutie s Lipšicom, bola na pohrebe

"V pondelok 25.4. som bola na pohrebe MUDr. Tomáša Lipšica. Je pochopiteľné, že na pohrebe bol spolu s ostatnými pozostalými aj jeho syn. Odvtedy som sa s Danielom Lipšicom nestretla," reagovala pre Topky Andrejuvová. Lipšic nedávno na sociálnej sieti informoval o úmrtí jeho otca.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:04 Poslanci Smeru opakovane vykrikujú a prerušujú schôdzu. "Naozaj sa upokojte, lebo začnem používať paragraf," povedal Laurenčík, ktorý vo vedení schôdze vystriedal Blanára. Poslancov Smeru upozornil, že ich vykáže zo sály, ak sa neupokoja.

9:53 Kamenický chcel, aby sa grémium konalo po jeho vystúpení. Blanár mu nevyhovel, lebo ide o žiadosť a nie o procedurálny návrh.

9:52 Kollár dal súhlas na zvolanie poslaneckého grémia k procedurálnemu návrhu Roberta Fica. Grémiu bude o 10:30.

9:48 Reaguje Pročko s procedurálnym návrhom. "Dávam procedurálny návrh, aby bol pán Blanár odvolaný z vedenia schôdze, pretože jeho vedenie schôdze je zaujaté, robí obsštrukcie. namiesto toho, aby spravodlivo viedol schôdzu, umožňuje poslancom Smeru to, čo koaličným nie," povedal Pročko. Podľa Blanára sú jeho domnienky nepravdivé.

9:46 Beluský z ĽSNS upozornil, že na grémium sú potrebné dva, nie tri kluby. Boris Susko zo Smeru hovorí, že vraj Kollár uviedol, že ak pôjde o zvolanie poslaneckého grémia, vždy dáva svoj súhlas. Blanár upozorňuje, že požaduje súhlas predsedu NR SR. "Som presvedčený o tom, že sa poslanecké grémium uskutoční."

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:43 Keďže nie je možné zozbierať hlasy z troch poslaneckých klubov, o grémiu musí rozhodnúť šéf parlamentu Boris Kollár. Ten má však iné povinnosti a Blanár sa s ním nevedel spojiť. Podľa poslanca OĽaNO sa na procedurálnom návrhu vopred dohodli, aby predlžovali čas schôdze. "Ušetrili ste mu desať minút slobody," uviedol Šefčík. Vaľová začala kričať spolu s ďalšími poslancami Smeru, ktorí sa nevedia ovládať. 

Balnár potom vybol Šefčíkovi mikrofón, lebo vraj nehovoril k veci a neprezentoval procedurálny návrh. Keď hovoril Fico mimo procedurálneho, mikrofón mu zapol aj s časom navyše. Šefčíkov procedurálny návrh vraj nie je dôvodný. 

9:33 Robert Fico podáva procedurálny návrh. "Je to pre nás zložité, lebo sa tu likvidujú opoziční poslanci," uviedol Fico. Podľa neho je konfliktom záujmov, že Andrejuvová pôsobila ako asistentka šéfa ÚŠP Daniela Lipšica. Chce vedieť, či ju v posledných dňoch navštívil Daniel Lipšic, lebo vraj majú svedka. Ak tak bude, žiadajú zvolanie poslaneckého grémia. Blanár kontaktuje Kollára. Parlament bude pokračovať faktickými poznámkami alebo grémiom.

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)

9:31 Opäť je viac ako 21 faktických poznámok, s väčšinou sa prihlásil Smer a jeho podporovatelia. Dookola opakujú to isté, spájajú fakty ako sa im hodí a občas ich podtrhnú históriou, ktorú si prispôsobia. 

9:28 "Veď to ideme urobiť, aby sa nevina dokázala. Ja idem urobiť to, čo urobil Fico v roku 1999," reaguje Pročko. Kritizuje, že Vaľová zo seba robí obeť. "Máte svoju mantru, ktorú opakujete," povedal Pročko. "Klamete, klamete, vás Fico chytil za "jaja" a robíte, čo povie," uviedol. 

9:27 "Nevina Roberta Fica sa dokáže," ukončila svoju čítanú rozpravu Vaľová.

9:19 Vaľová prestala čítať a hovorí o tom, ako zažila v roku 2018 mediálny lynč na jej osobu počas predvolebnej kampane v Humennom. Údajne sa nepotvrdila ani jedna z otvorených káuz. Po krátkej vsuvke pokračuje v čítaní.

9:17 Vaľová pokračuje čítaním rozhovoru s Jaroslavom Ivorom, ktorý odvysielala spravodajská televízia TA3. V rozprave nehovorí, stále číta svoj vopred pripravený prejav. Dokonca upozorňuje, ktoré slová sú jej. 

ONLINE z NR SR:
Zobraziť galériu (17)

9:13 Vaľová kritizuje, že v pléne chýbajú koaliční poslanci, pretože už vedia, ako budú stláčať gombíky a nepotrebujú diskusiu. Smer pritom počas svojich vlád robil to isté, no teraz s tým má problém. 

9:10 Vaľová svoj výstup v rozprave číta. "Myslela som si, že je obvinený z tej niekoľkokrát omieľanej krádeže miliárd," uviedla. Podľa Vaľovej je Matovičov daňový podvod premlčaný kvôli bývalému ministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Matovičova kauza sa začala riešiť v roku 2017 a išlo o kauzu z roku 2008, Mikloš bol ministrom financií v rokoch 2002 - 2006 a 2010 až 2012. V roku 2008 bol ministrom financií Ján Počiatek. Na kauzu vtedy upozornil Robert Fico.

9:09 V rozprave pokračuje Jana Vaľová, ktorá začína slovami Petra Weissa, bývalého šéfa Komunistickej strany, z ktorej neskôr vznikla Strana demokratickej ľavice, z ktorej pochádza Fico. Weiss kritizoval Matoviča ako politika ešte pred voľbami.

9:06 S faktickými poznámkami sa opäť hlási množstvo predstaviteľov Smeru. Kéry kritizuje, že na jeho rozpravu reagujú len dvaja koaliční poslanci.

9:03 Pročko zopakoval, ako Fico v roku 1999 hlasoval za vydanie Ivana Lexu. "Dnes, v roku 2022, už hovorí, že nikdy nebude hlasovať za vydanie žiadneho poslanca," uviedol.

9:02 O malú chvíľu bude pokračovať schôdza k vydaniu Fica. V úvode Blanár prečítal mená poslancov, ktorí sa dnes ospravedlnili. Faktickou poznámkou pokračuje Jozef Pročko za OĽaNO. "Tá sociálna situácia, čo tu je, to je vďaka vám," povedal. 

Zdržiavanie, tajné hlasovanie a urážky

Prvý deň bol rušný hneď od rána. Ako prvá vystúpila v rozprave za poslanecký klub OĽaNO Anna Zemanová. Počas jej vystúpenia poslanci Smeru vykrikovali a prerušovali ju. Najhlasnejšia bola Jana Vaľová, ktorá sa dokonca postavila a prišla až k pultíku. Celý deň potom opakovala formulku, že si koaličníci niešo "šľahli". Zemanovú nazval Fico feťáčkou, Blaha prezidentku a koalíciu fašistami. Urážky nechýbali ani počas dňa. Poslanci Smeru zľahčovali Ficovo obvinenie, dôkazy a prekrúcali historické fakty vo svoj prospech. 

Poslanec Ľuboš Blaha vystúpil v pléne za poslanecký klub Smeru, šéfa strany bránil (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do rozpravy sa prihlásilo celkovo 35 rečníkov písomne. Vystúpiť plánujú všetci členovia Smeru, aj tí, ktorí celé roky v parlamente nič nepovedali a boli neaktívni. Poslanci Smeru sa prihlasujú aj s faktickými poznámkami, Fico ich využíva najmä na vlastnú obhajobu. Šéfa Smeru plánuje podporiť mimoparlamentní Hlas, ĽSNS aj Republika. Je otáne, ako zahlasujú poslanci za hnutie Sme rodina, keďže majú pri hlasovaní zelenú kartu. Dve poslankyne sa pri hlasovaní vo výbore zdržali. Smer tiez plánuje

Výbor odporučil plénu odsúhlasiť žiadosť o vydanie Fica 

Mandátový a imunitný výbor NR SR v stredu večer prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a lídra Smeru. Informovala o tom predsedníčka výboru Anna Andrejuvová. "Schválili, že vydávame súhlas na vzatie poslanca NR SR Roberta Fica na základe žiadosti Generálnej prokuratúry SR," povedala Andrejuvová.

Robert Fico: Mikulca chce odvolávať znova, padli aj urážky (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Ozrejmila, že na základe uznesenia výboru bola vypracovaná aj správa, ktorú predloží poslancom NR SR na rokovaní. "Tá bola tiež schválená," dodala s tým, že za ňu zahlasovalo osem poslancov z desiatich prítomných. Dvaja poslanci Sme rodina sa zdržali. "Predložili sme svoje argumenty, prokurátori svoje argumenty. Padlo pár otázok, a tým to skončilo," uviedol Ficov obhajca David Lindtner po rokovaní výboru.

Akcia Súmrak

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Kaliňáka polícia aj zadržala, o jeho vzatí do väzby už rozhodol i Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obvinený podal sťažnosť. Žiadosť o súhlas so vzatím Fica do väzby podal bola podaná do parlamentu v piatok. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Viac o téme: VäzbaSchôdzaRobert FicoNR SRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu