Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Špeciálny prokurátor žiada väzbu pre Fica! Napokon rozhodne parlament

Generálny prokurátor Maroš Žilinka
Generálny prokurátor Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka vylúčil z konania a rozhodovania v prípade obvineného poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica pre pochybnosti o jeho nezaujatosti. Na túto pozíciu nastúpil v prípade Súmrak prokurátor Ladislav Masár, ktorý sa bleskovo rozhodol.

Aktualizované 17:55

Poverený prokurátor Ladislav Masár, ktorý v prípade Súmrak Lipšica zastupuje sa už stihol aj vyjadriť. "Úrad špeciálnej prokuratúry podal dňa 22. apríla 2022 Národnej rade SR žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím do väzby poslanca Národnej rady SR JUDr. R. F.“ potvrdil v stanovisku Masár, ktorého Žilinka poveril namiesto špeciálneho prokurátora Lipšica.

Národná rada bude pravdepodobne rozhodovať o žiadosti na vydanie obvineného predsedu strany Smer o do väzby. Generálny prokurátor Maroš Žilinka oznámil, že v tejto veci nebude konať on, ale poveril tým zástupcu špeciálneho prokurátora Ladislava Masára. Žilinka zároveň oznámil, že z prípadu vylúčil špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ten v kauze vystupuje ako poškodený. 

Vec zostáva na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktorá môže v mene generálneho prokurátora konať pri žiadosti Národnej rady SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Žilinka ešte apeloval, aby boli médiá a politici vo svojich vyjadreniach zdržanliví a rešpektovali prezumciu neviny. 

 

APELUJEM NA ZDRŽANLIVOSŤ VO VYJARENIACH V trestnej veci proti poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky doc. JUDr....

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Friday, April 22, 2022

Fico je spolu s Robertom Kaliňákom a ďalšími stíhaný pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Na základe Žilinkovho piatkového rozhodnutia môže zástupca špeciálneho prokurátora konať v jeho mene pri výkone pôsobnosti žiadať Národnú radu SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Líder Smeru-SD považuje vznesené obvinenie za politickú pomstu a pokus zlikvidovať predsedu najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany.

Prokurátor zároveň žiada väzobné stíhanie Roberta Kaliňáka aj Mareka Paru. Rozhodovať o tom bude dnes popoludní sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. 

Fico očakáva, že poslanci ho vydajú na stíhanie

Fico zobral rozhodnutie generálneho prokurátora na vedomie. Uviedol to vo videu, ktoré v piatok popoludní zverejnil na sociálnej sieti. Dal tiež najavo, že očakáva, že Národná rada ho budúci týždeň vydá na trestné stíhanie. Trvá však na tom, že sa ničoho nedopustil. „Jediné, čo pácham, je, že idem tejto vláde po krku,“ tvrdí. „Už tretí deň čítam uznesenie o vznesení obvinenia a fakt neviem, proti čomu sa mám brániť. Nie som obvinený ani z korupcie, ani z majetkovej kriminality, ani z násilného alebo sexuálneho činu. Netuším, z čoho som obvinený,“ tvrdí.

Šéf Smeru-SD pripomenul, že vo väzbe je vylúčená akákoľvek komunikácia s verejnosťou, teda to, čo je základnou náplňou práce poslanca Národnej rady. „Nikto nepochybuje, že poslanci vládnej koalície budú mľaskať ako prasce, keď budú stláčať tlačidlo za moje väzobné stíhanie. V poriadku, čo nás nezabije, to nás posilní, ale toto je koniec demokracie,“ odkázal vo videu Fico.

Viac o téme: VäzbaRobert FicoGenerálna prokuratúraNAKAMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu